fredag 31 december 2021

Nytt rekord för coronasmitta på Island

Hela 839 nya fall av coronasmitta på Island rapporterades i går. Ytterligare 87 personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen. I bägge fallen rör det sig om nya rekord. Dessutom stiger antalet islänningar som är i isolering eller karantän till rekordnivåer. Trycket på Landspítali är nu så högt att Íslensk erfðagreining på nytt börjar analysera coronatester.

På torsdagen sattes ett nytt rekord för coronasmitta på Island. Då rapporterades 839 nya fall av smitta - det högsta antalet sedan pandemins början för snart två år sedan. Dessutom var det 87 personer som testade positivt för viruset i samband med inresa. Även detta var ett nytt rekord.

Nu är 6 368 smittade i isolering och 7 768 personer i karantän. Också detta är ett rekord. Ytterligare 499 personer är i inresekarantän. Det innebär att 4 procent av Islands befolkning nu är tvingade att hålla sig hemma eller andra platser där de inte har kontakt med andra människor.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 21 coronapatienter. Sex av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och fem vårdas i respirator. Av de sex som intensivvårdas är fem ovaccinerade.

Sjukhuset vänder sig i ett pressmeddelande till personer som ännu inte vaccinerat sig och uppmanar dem att tänka om. Sedan den fjärde vågen av coronasmitta drabbade Island i somras har 43 procent av dem som behövt sjukhusvård varit ovaccinerade medan 54 procent har varit fullvaccinerade. Övriga har fått en dos eller varit under tolv år.

De ovaccinerade som behöver vård är alltså nästan lika många som de fullvaccinerade - trots att den senare gruppen är elva gånger större. För sin egen, sjukhusets och samhällets skull vädjar nu sjukhusets personal till alla som kan vaccinera sig mot coronaviruset att göra det.

Den senaste tidens omfattande smittspridning har också lett till att svarstiden har ökat till upp till 72 timmar. Landspítali har kapacitet att analysera 4 500 coronatester om dagen - men vissa dagar har antalet tester varit 8 000.

Nu börjar Íslensk erfðagreining analysera samtliga prover som görs på Suðurlandsbraut i Reykjavík - den lokal som i första hand används för testning i huvudstadsregionen. Syftet är att korta svarstiderna så att de allra flesta ska kunna få besked inom ett dygn.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.