söndag 19 december 2021

Öbor på tre isländska öar slipper besikta sina fordon

Fordon som används på Hrísey, Grímsey och Flatey behöver inte längre besiktas. Så länge som de bara används på öarna och inte flyttas till fastlandet är de undantagna kravet på besiktning. Skälet är att de används för korta sträckor och att trafiken på öarna är begränsad. Dessutom är det svårt för öborna att transportera fordonen till fastlandet för att besiktas.

På öarna Hrísey och Grímsey är det ganska många som har bil eller traktor. De används i regel för att åka korta sträckor - som från hamnen eller butiken till den egna bostaden. Avstånden är sällan större än en kilometer. Det finns inte heller många gator på någon av öarna.

På Flatey i Breiðafjörður bor bara fem personer året runt. Här används fordon nästan uteslutande för den korta sträckan mellan hamnen och bebyggelsekärnan i öns mitt.

Gemensamt för de tre öarna är att trafiken är mycket begränsad. Det är främst de permanenta invånarna som har fordon på öarna. Det är också komplicerat att transportera fordonen till fastlandet.

Nu kan fordon som används på Hrísey, Grímsey och Flatey registreras i en särskild klass. Den här registreringen innebär att fordon undantas från kravet på besiktning.

Undantaget gäller så länge fordonen bara används på öarna. Om de flyttas till fastlandet ska de enligt bestämmelser som börjar gälla vid årsskiftet besiktas på samma sätt som andra fordon.

Undantaget gäller inte Heimaey. Anledningen är att trafiken där är mer omfattande. Dessutom används fordon som är registrerade på ön ofta även på fastlandet eftersom det finns en bilfärja mellan Heimaey och Landeyjahöfn.