måndag 6 december 2021

Påfyllnadsdos minskar risken för coronasmitta avsevärt

En tredje dos coronavaccin minskar risken för att smittas avsevärt. Det är åtta gånger vanligare att vuxna personer som har fått andra dosen smittas jämfört med tredje dosen - och skillnaden med ovaccinerade är ännu större. Under gårdagen rapporterades två ytterligare fall av omikronvarianten på Island. Totalt har nu tolv testat positivt för omikron.

På Island rapporterades i går enligt preliminär statistik 90 nya fall av coronasmitta. Av dessa var två omikronvarianten. Totalt har nu tolv fall av omikronsmitta upptäckts.

Nu är det 1 389 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 1 865 personer är i karantän.

Samtliga tolv fall av omikronvarianten har upptäckts i Akranes. Myndigheterna har inte beskrivit hur smittan kom in i landet och hur den har spridits. Men de anser sig ha en god bild av smittspridningen. De tolv som hittills har smittats av just omikron har också kopplingar till varandra.

Þórir Berg­munds­son, smittskyddsläkare vid Heil­brigðis­stofn­un Vest­ur­lands, säger i Morgunblaðið att de tolv smittade har "lindringa influensasymtom". Smittspårningen av omikronvarianten har inte varit särskilt svår:
"Det här är hittills ganska enkelt. Det är ganska klart hur det här har spridits mellan individer."
De senaste veckorna har smittspridningen på Island varit omfattande. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason skickade i lördags ett förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson. De befintliga restriktionerna löper ut i veckan. Det blir första gången efter Willum Þór Þórssons tillträde som han beslutar om coronarestriktioner.

Det är framför allt ovaccinerade som smittas av coronaviruset. Och en påfyllnadsdos minskar riskerna avsevärt för ny smitta bland fullvaccinerade.

Bland islänningar som har fyllt tolv år är 281 402 personer - vilket motsvarar 90 procent av invånarna i åldersgruppen - nu fullvaccinerade mot coronaviruset. Dessutom har 113 667 personer som redan fått två doser också fått en påfyllnadsdos. Ytterligare 39 396 personer som fått Janssens vaccin - som bara skulle ges i en dos - fått en andra dos.

Smittspridningen är allra högst bland barn som inte är fullvaccinerade. Där har 953,7 personer per 100 000 invånare smittats de två senaste veckorna. Bland vuxna som inte är fullvaccinerade är motsvarande siffra 751,5.

Men smittspridningen är också avsevärd bland vuxna som är fullvaccinerade. Där har 478,7 personer per 100 000 invånare blivit smittade de två senaste veckorna. Siffran för vaccinerade barn är 206,8.

Bland vuxna som har fått en påfyllnadsdos är antalet däremot bara 56,3 per 100 000 invånare. Det verkar som att riskerna för att smittas ökar i takt med avståndet till den senaste dosen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.