tisdag 21 december 2021

Rekordmånga coronafall på Island - nya restriktioner på väg

242 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det är det högsta antalet på en dag under hela pandemin. Ett av de nya fallen var alltingsledamoten Óli Björn Kárason. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son vill nu sänka taket för antalet deltagare på sammankomster till 20 personer. Han vill dessutom skärpa en rad andra restriktioner.

En sjuttioårig man blev i lördags det trettiosjunde dödsoffret för coronapandemin på Island. Mannen hade då en tid vårdats för covid-19 på Landspítali i Reykjavík.

Samtidigt fortsätter smittspridningen att vara mycket omfattande. Under gårdagen rapporterades 242 nya fall - vilket var det högsta under hela pandemin. Av dessa var 220 fall i landet och 22 vid gränsen.

I takt med smittspridningen växer också antalet som är i isolering eller karantän. Det är nu 1 817 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 2 806 personer är i karantän och 318 i inresekarantän.

På Landspítali vårdas elva coronapatienter. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning. En av dem vårdas dessutom i respirator.

Det är alltjämt deltavarianten av viruset som dominerar. Hittills har omkring 200 fall av omikronvarianten upptäckts på Island. Myndigheterna räknar dock med att den varianten kommer att ta över inom kort.

I alltinget var gårdagen speciell eftersom samtliga av Renässans fem ledamöter var frånvarande eftersom de testat positivt för coronaviruset. Även en socialdemokratisk politiker var frånvarande av samma skäl.

Sent i går kväll kom beskedet att Óli Björn Kárason, alltingsledamot för Självständighetspartiet, också smittats av coronaviruset. Just nu är det alltså sju ledamöter som är i isolering på grund av smitta.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son säger till RÚV att han räknar med att antalet smittade kommer att öka till nya rekordnivåer de kommande dagarna. Skälet är att det finns en utbredd spridning av både delta- och omikronvarianten.

Þórólf­ur Guðna­son lämnade i går förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son. Rekommendationerna ska diskuteras av regeringen under ett sammanträde i dag. De befintliga restriktioner löper ut i morgon.

Flera av Þórólf­ur Guðna­sons förslag har redan sipprat ut. Han föreslår avsevärda skärpningar av restriktionerna. Dagens tak på 50 deltagare på sammankomster vill han sänka till 20 personer. Möjligheten att släppa in upp till 500 besökare med covidpass krymps till 200 personer.

Vidare vill Þórólf­ur Guðna­son återinföra tvåmetersregeln i stället för enmetersregeln. Badhus och idrottsanläggningar får ta in färre besökare. Och restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd måste stänga tidigare.

Grundskolor, gymnasieskolor och högskolor ska inte återuppta verksamheten förrän 10 januari nästa år.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.