söndag 23 januari 2022

Fyra av tio tror muslimska invandrare ökar terrorrisk

Fyra av tio islänningar tror att terrorhotet i landet ökar genom invandring från länder med en muslimsk majoritet. Personer som oroar sig för risken för terrordåd är också mer negativa till invandring. Och det är enligt Margrét Valdimarsdóttir, lektor i kriminologi vid Háskólinn á Akureyri, något som i sin tur kan bidra till att invandrare inte integreras i det isländska samhället.

År 2000 hade Félag múslima á Íslandi 134 registrerade medlemmar. Det var då Islands enda muslimska trossamfund. Nu finns ytterligare två registrerade samfund: Menningarsetur múslima á Íslandi och Stofnun múslima á Íslandi. Invandring har gjort islam till en snabbt växande religion på Island de senaste åren.

Félag múslima á Íslandi är det största muslimska samfundet och hade vid årsskiftet 623 medlemmar. Därefter följde Menningarsetur múslima á Íslandi med 377 medlemmar och Stofnun múslima á Íslandi med 281 medlemmar.

Men en studie utförd av Margrét Valdimarsdóttir, lektor i kriminologi vid Háskólinn á Akureyri, visar att många islänningar är skeptiska till invandring från muslimska länder. Hon berättar i Fréttablaðið att fyra av tio tror att terrorhotet på Island ökar på grund av sådan inflyttning:
"Denna attityd och denna rädsla har sedan inverkan på hur positiva människor är gentemot att ta emot flyktingar och undersökningar visar att ju negativare som attityden är till flyktingar och invandrare i mottagarlandet, desto osannolikare är det att de integreras i samhället."
Här kan du läsa mer om islänningars oro för terrordåd.