onsdag 5 januari 2022

Island behåller krav på coronatest för inresa

Smittspridningen av coronaviruset på Island fortsätter att skena. Nu är 8 641 smittade i isolering - vilket är det högsta antalet under pandemin. Totalt 1 466 nya fall av coronasmitta rapporterades i går. Samtidigt står det klart att regeringen förlänger de befintliga inresereglerna. Alla som reser till Island måste visa upp ett negativt coronatest före avresa.

Hela 8 641 personer är nu i isolering efter att ha smittats av coronaviruset. Det är den högsta siffran under hela pandemin.

Även antalet personer som är i karantän efter att ha varit i kontakt med smittade ökar på nytt. Nu är 6 940 i karantän och ytterligare 548 personer i inresekarantän.

I går rapporterades 1 289 nya fall av coronasmitta på Island - vilket var det näst högsta antalet sedan pandemins början. Dessutom testade 177 personer positivt för coronaviruset i samband med inresa - vilket var ett nytt rekord.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 28 coronapatienter. Åtta av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och sex av dessa vårdas i respirator.

Majoriteten av de nya fallen av coronasmitta är omikronvarianten. Däremot är det fortfarande deltavarianten som oftare leder till att smittade hamnar på sjukhus. Det första fallet av omikronsmitta upptäcktes på Island den 1 december förra året. Sedan dess har fyra fullvaccinerade vårdats på sjukhus efter att ha smittats av omikronvarianten. Ingen av dem har behövt intensivvård.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att de allvarliga fallen av omikronsmitta kan vara upp till hälften så många som deltavarianten. Att omikronfallen är så många gör ändå att situationen på Landspítali är pressad. Även om omikron är på väg att ta över räknar han med att även deltavarianten kommer att finnas kvar i landet.

Inom de närmaste dagarna kommer Þórólf­ur Guðna­son att föreslå nya rekommendationer för hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson. Han säger i Morgunblaðið att de befintliga restriktionerna gör nytta trots den omfattande smittspridningen. Utan dessa restriktioner hade viruset kunnat sprida sig ytterligare.

Willum Þór Þórsson har hittills gått emot Þórólf­ur Guðna­son vid två tillfällen. Dagen före julafton gav han dispens för bland annat julkonserter och restauranger eftersom restriktionerna då nyligen hade skärpts. Nu väljer regeringen att på nytt gå emot Þórólf­ur Guðna­sons förslag.

Regeringen beslutade i går att inte ändra inresereglerna. Det betyder att den som reser till Island måste visa upp ett negativt coronatest före avresa. Personer som har kopplingar till Island måste dessutom genomgå ett test vid ankomst.

Þórólf­ur Guðna­son ville att samtliga resenärer skulle testas vid ankomst. Men regeringen valde alltså att inte ändra de befintliga inresereglerna. Skälet är enligt ett pressmeddelande att det är viktigt med förutsägbarhet kring regelverket och att det därför inte bör ändras om det inte är absolut nödvändigt.

Dagens inreseregler gäller till och med den 28 februari. Regelverket för våren ska presenteras senast den 20 februari.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.