måndag 31 januari 2022

Island hoppas avveckla alla coronarestriktioner 14 mars

Upp till 50 personer får samlas, tvåmetersregeln slopas till förmån för enmetersregeln och nöjesställen får öppna på nytt. Det första steget mot att avveckla samtliga coronarestriktioner togs i lördags då åtskilliga lättnader infördes. Den 14 mars hoppas regeringen kunna slopa alla restriktioner. Då räknar statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son med flockimmunitet.

890 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det var det lägsta antalet på tre veckor. Ytterligare 44 personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

I torsdags noterades ett nytt rekord. Då rapporterades hela 1 567 nya fall av coronasmitta - men sedan dess har antalet sjunkit i takt med att allt färre testat sig. Skälet är nya regler som innebär att trippelvaccinerade inte behöver sätta sig i karantän om någon annan i hushållet blir smittad och att den som exponeras för smitta utanför hemmet inte heller behöver vara i karantän.

I fredags var 11 297 smittade i isolering. Dessutom var 6 726 personer i karantän och 147 personer i inresekarantän.

En kvinna i 80-årsåldern avled i onsdags på Landspítali i Reykjavík i sviterna av covid-19. Hon blev det fyrtiosjätte dödsoffret för coronapandemin på Island.

På Landspítali vårdas nu 37 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Samtidigt fortsätter vaccintäckningen att stiga. Av hela befolkningen är nu 78 procent fullvaccinerade mot coronaviruset - och bland islänningar som är fem år och äldre är 81 procent fullvaccinerade. Dessutom har drygt hälften av invånarna fått en påfyllnadsdos.

Omikronvarianten fortsätter att vara dominerande. Bland barn sker alltjämt en viss spridning av deltavarianten. Tendensen med omikron håller i sig - med färre som blir allvarligt sjuka och behöver uppsöka vård. De flesta omikronsmittade får milda eller inga symtom.

Utvecklingen gör nu att regeringen och statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son vågar hoppas på att pandemin närmar sig sitt slut. Under en presskonferens i onsdags sade han att han räknar med flockimmunitet inom sex till åtta veckor. Då kommer 80 procent av islänningarna att ha exponerats för coronaviruset.

Regeringen presenterade i fredags avsevärda lättnader i enlighet med Þórólf­ur Guðna­sons rekommendationer. Vissa av restriktionerna avvecklades redan i lördags. De nya reglerna gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 24 februari.

Om inte situationen förvärras väntas då ytterligare lättnader. De reglerna ska gälla i tre veckors tid. Förhoppningen är att kunna avveckla samtliga coronarestriktioner den 14 mars.

Taket för deltagare vid sammankomster höjs nu från 10 till 50 personer. På evenemang kan upp till 500 personer släppas in - om arrangörerna vidtar åtgärder för att minska riskerna för smittspridning. Bland kraven finns bland annat att publiken sitter och använder munskydd. Även butiker får nu släppa in upp till 500 kunder.

Nöjesställen, spelhallar, barer och pubar får öppna på nytt. De får släppa in nya gäster fram till klockan 23. Senast vid midnatt ska alla gäster ha lämnat lokalerna.

Badhus, träningslokaler och skidområden får nu välkomna 75 procent av det antal besökare som de har tillstånd för.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.