onsdag 12 januari 2022

Island utlyser nödtillstånd för coronapandemin

Island utlyser för fjärde gången nödtillstånd på grund av coronapandemin. Övergången till den högsta beredskapsnivån gäller företag och institutioner som har avgörande betydelse för samhället. Samtidigt fortsätter smittspridningen att ligga på historiskt höga nivåer. De befintliga restriktionerna förlängs i tre veckor.

Den 6 mars 2020 utlyste det isländska civilförsvaret nödtillstånd för första gången under coronapandemin. Då kom beslutet när det stod klart att viruset spreds i samhället av personer som inte återvänt från utlandet. Nödtillståndet innebär att samhällsviktiga företag och institutioner går över till högsta beredskap.

Myndigheterna valde i går att för fjärde gången utlysa nödtillstånd på grund av pandemin. Läget fortsätter att förvärras - och enligt ett pressmeddelande väntas antalet coronapatienter som behöver sjukhusvård att öka ytterligare.

Landspítali i Reykjavík har sedan tidigare utlyst nödtillstånd. Gårdagens beslut har ingen direkt inverkan på vanliga medborgare.

En kvinna i 80-årsåldern avled i måndags på Landspítali i sviterna av covid-19. Hon blev det fyrtiotredje dödsoffret för coronapandemin på Island.

Under gårdagen rapporterades 1 191 nya fall av coronasmitta på Island. Ytterligare 41 personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är 10 326 smittade i isolering. Ytterligare 9 732 personer är i karantän och 744 personer i inresekarantän.

På Landspítali vårdas 41 coronapatienter. Sju av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och fyra av dessa vårdas i respirator.

Hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son beslutade i går att förlänga de befintliga restriktionerna i tre veckor. Det betyder bland annat att taket för deltagare på sammankomster blir kvar på 20 personer till och med den 2 februari. Den här gången följde han enligt ett pressmeddelande helt och hållet statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­sons rekommendationer.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.