måndag 17 januari 2022

Nöjesställen och barer tvingas stänga på Island

Nöjesställen, pubar, barer och spelhallar tvingas stänga helt och hållet. Taket för antalet deltagare på sammankomster sänks till tio personer. Butiker får inte släppa in fler än 200 besökare. Det är några av de skärpta restriktioner som gäller till och med den 2 februari. Målet med de hårdare reglerna är att inte sjukvården ska kollapsa.

Sedan omikronvarianten upptäcktes på Island i början på december förra året har smittspridningen rusat. Hittills tyder heller inget på att de befintliga restriktionerna skulle vara nog för att minska smittan. Dagligen rapporteras i snitt över 1 000 nya fall av coronasmitta.

Helgen var inget undantag. Under gårdagen rapporterades 1 074 nya fall på Island. Dessutom var det 59 personer som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det totalt 8 480 smittade som är i isolering. Ytterligare 11 899 personer är i karantän efter att ha varit i kontakt med en smittad person.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 46 coronapatienter. Sju av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och två av dessa vårdas i respirator.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son har tidigare sagt att det är nödvändigt att antalet smittade om dagen sjunker under 500 personer. Annars finns en risk för att så många blir svårt sjuka att sjukvårdens resurser inte räcker till.

I torsdags lämnade han förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson. I fredags beslutade regeringen att införa de skärpta reglerna. De trädde i kraft redan i lördags och gäller till och med den 2 februari.

Nöjesställen, pubar, barer och spelhallar tvingas nu stänga helt och hållet. De kan inte beviljas någon form av dispens. Däremot får alltjämt restauranger och andra matställen ha öppet för upp till 20 gäster.

De ställen som nu måste stänga ska få ekonomisk kompensation från staten. Exakt hur den ska se ut är dock ännu inte klart.

Taket för antalet deltagare på sammankomster sänks från tjugo till tio personer. Det är det lägsta tillåtna antalet under pandemin - med undantag för några lokala undantag - och så låg har gränsen varit vid några tidigare tillfällen.

Men vissa typer av ställen får släppa in fler besökare. Badhus, skidanläggningar och träningslokaler får ta emot hälften av det antalet gäster som deras tillstånd beviljar. Publiken på scenkonstevenemang får vara 50 personer. Och butiker får ta emot upp till 200 kunder - vilket är en minskning från tidigare 500 personer.

Tidigare fick arrangörer släppa in fler om besökarna nyligen hade snabbtestat sig för coronasmitta. Det undantaget stryks nu.

Hälsovårdsdepartementet uppger i ett pressmeddelande att syftet med skärpningarna är att förbättra läget inom sjukvården. Prognoserna pekar på fortsatt omfattande smittspridning under de kommande veckorna. För att minska risken att vården inte kan ta emot alla patienter införs hårdare restriktioner.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.