torsdag 13 januari 2022

Statsepidemiolog vill skärpa restriktioner på Island

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son överväger att redan före helgen lämna förslag på skärpta restriktioner. Smittspridningen ligger fortfarande på rekordnivåer - och över 20 000 islänningar är i isolering eller karantän. De nya fallen av coronasmitta behöver halveras. Annars anser Þórólf­ur Guðna­son att det finns en risk för att sjukvården kollapsar.

De senaste veckorna har antalet nya coronafall legat på omkring tusen om dagen. Det är enligt statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son på lång sikt för många för att sjukvården ska kunna hinna med. För att inte vården ska riskera att kollapsa behöver antalet nya fall halveras.

Det beskedet gav han i går under gårdagens presskonferens. Þórólf­ur Guðna­son meddelade därför under gårdagens presskonferens att han redan före helgen avser att föreslå skärpta restriktioner. Målet med de nya inskränkningarna är att situationen på Landspítali i Reykjavík inte ska förvärras.

På Landspítali vårdas nu 45 coronapatienter. Sju av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och fyra av dessa vårdas i respirator.

En av patienterna på sjukhuset är ett spädbarn. Enligt Þórólf­ur Guðna­son är det hittills tio personer som är yngre än sexton år som har lagts in på sjukhus till följd av covid-19.

Omikronvarianten svarar alltjämt för omkring 90 procent av de nya fallen. Deltavarianten svarar för resterande 10 procent. Det är dock dubbelt så vanligt att deltasmittade behöver sjukhusvård.

Över 20 000 islänningar är nu i karantän eller isolering - vilket motsvarar drygt 5 procent av landets befolkning. Det är 10 033 smittade som är i isolering och 10 063 som är i karantän efter att ha varit i kontakt med smittade. Ytterligare 770 personer är i inresekarantän.

Under gårdagen rapporterades 1 135 nya fall av coronasmitta på Island. Dessutom upptäcktes 60 fall av smitta i testningen vid gränsen i samband med inresa.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.