Inför kommunalvalet i Reykjavík våren 2018 fick Eyþór Arnalds uppdraget att toppa Självständighetspartiets lista. Målet var tydligt. Självständighetspartiet skulle återta makten i den isländska huvudstaden.
Självständighetspartiet blev visserligen störst - men Socialdemokraterna kunde regera vidare ihop med Piratpartiet, Renässans och Gröna vänstern. Eyþór Arnalds utropade sig ändå till valvinnare. Men åren i opposition har varit svåra. Den interna splittringen har vuxit samtidigt som missnöjet med ledarskapet blivit allt starkare.
Eyþór Arnalds har främst tilltalat äldre kommuninvånare bosatta utanför stadskärnan. Han har varit en uttalad motståndare till det planerade nätverket av expressbussar som ska göra det enklare att resa kollektivt mellan olika stadsdelar. I den här frågan har den egna partigruppen varit djupt splittrad - och i grannkommunerna är partiet för utbyggnaden av kollektivtrafiken.
Eyþór Arnalds har också kritiserats för en rad affärer. Inför valet 2018 lovade han att han skulle sälja sin aktiepost i Árvakur - det bolag som ger ut Morgunblaðið. Men någon försäljning har det inte blivit. Däremot har det framkommit att han fick aktieposten gratis från ett av fiskejätten Samherjis dotterbolag. Tidigare uttalanden om att han faktiskt köpt aktierna till ett marknadsmässigt pris visade sig inte stämma.
Under senhösten meddelade Eyþór Arnalds att han skulle ställa upp på nytt. Inför Självständighetspartiets nomineringsprocess efterfrågade han ett tydligt mandat för att åter toppa listan. Partiet valde att hålla en omröstning om första platsen på valsedeln. Övriga kandidater skulle nomineras av valberedningen och listan formellt beslutas av medlemmarna.
Men den 8 december förra året meddelade Hildur Björnsdóttir - en av partiets ledamöter i fullmäktige - på Facebook att hon ville toppa listan. Hon skrev bland annat att hon ville sätta fokus på kommunikationerna i Reykjavík - en fråga där hon tydligt utmanade Eyþór Arnalds som motsätter sig en utveckling där privatbilismen inte kommer i första hand.
Därefter dröjde det tolv dagar. Sedan meddelade Eyþór Arnalds att han skulle lämna politiken i samband med valet. Han förklarade att han ville ägna mer tid åt familjen och företagandet.
Utmaningen från Hildur Björnsdóttir var knappast någon överraskning. Under hösten öppnade hon en egen webbplats där hon presenterade sin syn på framtidens Reykjavík. Det sipprade också fram att en rad tunga namn hade uppmanat henne att kandidera.
Kovändningen var sannolikt nödvändig för att undvika en förlust i provvalet för Eyþór Arnalds. Det är inte givet att det personliga stödet för Hildur Björnsdóttir är starkare. Men hon skulle symbolisera ett nytänkande för ett parti som inte skulle acceptera fyra år till i opposition. Till skillnad från Eyþór Arnalds kan hon också tilltala fler unga väljare.
Hittills har ingen motkandidat anmält sig. Allt pekar på att Hildur Björnsdóttir kommer att leda Självständighetspartiet i valet i Reykjavík i maj.
Vem som blir huvudmotståndare är heller inte klart. Socialdemokraternas lista har sedan 2010 toppats av Dagur B. Eggertsson. Han har också varit borgmästare i kommunen sedan 2014. Han hade först utlovat ett besked efter helgerna. Nyligen hamnade han i karantän på grund av att ett av hans barn smittats av coronaviruset. På Facebook skriver han att beskedet kommer när han kan återgå till arbetet som vanligt.
Socialdemokraterna ser ut att ha goda möjligheter att behålla makten i Reykjavík. Visserligen har stödet minskat med 3,1 procentenheter sedan valet 2018. Nu får Socialdemokraterna 22,8 procent - vilket skulle ge partiet sex mandat mot dagens sju. Det visar en opinionsmätning utförd av Prósent på uppdrag av Fréttablaðið.
Den sittande koalitionen behåller dock majoriteten i fullmäktige. Piratpartiet går från två mandat till tre medan Renässans behåller sina två mandat och Gröna vänstern sitt mandat.
Självständighetspartiet får nu 31 procent - en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med valet för fyra år sedan. Då som nu ger det partiet åtta mandat.
Framstegspartiet, Islands socialistparti och Folkets parti får ett mandat var. Centerpartiet har bara 1,4 procent av väljarstödet och mister därmed sin plats i fullmäktige.
Här kan du läsa mer om Eyþór Arnalds affärer.