måndag 3 januari 2022

Trettioåttonde dödsoffret för coronapandemin på Island

En kvinna i 80-årsåldern blev på nyårsafton det trettioåttonde dödsoffret för coronapandemin på Island. Kvinnan hade under en tid vårdats på Landspítali i Reykjavík. Samtidigt fortsätter smittspridningen att vara omfattande. De två senaste dagarna har totalt 1 497 nya coronafall rapporterats på Island. Vid gränsen sattes ett nytt smittrekord på nyårsafton.

De senaste veckornas eskalerande smittspridning av coronaviruset fortsatte under nyårshelgen. Omikronvarianten ser ut att drabba många som redan är vaccinerade - även om det är förhållandevis få som blir svårt sjuka i covid-19.

På nyårsdagen rapporterades 949 nya fall av coronasmitta. I går rapporterades 548 nya fall av coronasmitta. Skälet till att gårdagens antal var lägre kan vara att färre tester genomfördes på nyårsdagen.

Antalet fall som rapporterades vid gränsen under årets första dag var 127 - vilket var nytt rekord för testningen i samband med inresa till Island. I går var det 38 personer som rapporterades ha testat positivt vid gränsen.

Nu är det 7 604 smittade som hålls i isolering. Aldrig tidigare har så många samtidigt varit smittade av viruset. Ytterligare 6 075 personer är i karantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 22 coronapatienter. Åtta av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och sex av dem vårdas i respirator. Av patienterna som intensivvårdas är det bara en som är fullvaccinerad mot coronaviruset. Övriga är ovaccinerade.

En kvinna i 80-årsåldern avled i sviterna av covid-19 på Landspítali på nyårsafton. Kvinnan hade under en tid vårdats på sjukhuset. Hon blev det trettioåttonde dödsoffret för coronapandemin på Island.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.