söndag 30 januari 2022

Två av tre islänningar säger ja till lösgående katter

Två av tre islänningar anser att katter ska få gå fritt utomhus i den egna kommunen. Men en av tre tycker att lösgående katter ska vara förbjudet. Motståndet mot lösgående katter är störst på norra Island - och just i Akureyri har kommunfullmäktige klubbat ett förbud mot lösgående katter. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

I centrala Reykjavík är katter en självklar del av stadsbilden. Flera av dem är mycket uppskattade - och om någon inte har synts till på några dagar brukar det följas av efterlysningar i sociala medier. På andra håll är katter inte lika populära. I vissa kommuner och orter är lösgående katter förbjudna - bland annat för att skydda fågellivet.

I höstas beslutade kommunfullmäktige i Akureyri att förbjuda lösgående katter. Förbudet börjar gälla 2025. Som protest mot beslutet grundades ett kattparti med målet att ställa upp i vårens val och att riva upp förbudet.

Hela 64,9 procent av islänningarna vill tillåta lösgående katter i den egna kommunen medan 35,1 procent vill se ett förbud.

Men i regionen Norðurland - där Akureyri ligger - är motståndet starkast. Där anser 42,6 procent att katter inte ska få gå fritt utomhus. I Reykjavík är motståndet lägst. Där svarar 29,6 procent att katter inte ska få ströva fritt.

Män och personer som har fyllt 60 år motsätter sig i betydligt större utsträckning lösgående katter. Kvinnor och islänningar i åldern 18 till 29 år är oftare positiva till att katter ska få röra sig fritt utomhus.

Det finns också stora skillnader mellan olika väljargrupper. Mest negativa är Centerpartiets sympatisörer - där 47,6 procent förespråkar ett förbud. Bara 21,7 procent av Piratpartiets anhängare delar den åsikten.

Här kan du läsa mer om kattförbudet i Akureyri.