lördag 1 januari 2022

Värsta coronadagen på Island under hela pandemin

Hela 1 557 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island på nyårsafton. Gårdagens siffra var nästan dubbelt så hög som det förra rekordet. Ytterligare 44 personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen. Nu är 7 585 smittade i isolering - vilket även det är ett nytt rekord. För att hantera den eskalerande smittspridningen öppnas tre nya pandemiboenden.

Rekordnoteringarna för coronasmitta på Island blir nu sällan längre än dagsgamla. I går sattes ännu ett rekord när hela 1 557 nya fall rapporterades. Den förra noteringen - från dagen innan - var 839 fall av coronasmitta.

Utöver de som testade positivt för viruset upptäcktes ytterligare 44 fall av coronasmitta i samband med testningen vid gränsen.

Nu är 7 585 smittade i isolering. Även detta är ett nytt rekord - och också här hann den förra toppnoteringen bara bli dagsgammal. Dessutom är 6 424 personer i karantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 21 coronapatienter. Sex av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och fem vårdas i respirator.

De senaste veckornas eskalerande smittspridning har skapat långa köer till de statliga pandemiboendena. Nu öppnas tre nya boenden - samtliga är hotell som används för personer i karantän eller isolering. Hótel Alma i Reykjavík har redan tagits i bruk. Ytterligare två hotell i Reykjavík blir pandemiboenden i nästa vecka.

I nuläget finns fyra pandemiboenden i huvudstadsregionen och ett i Akureyri. Tillsammans har de 455 rum. När de två nya hotellen blir pandemiboenden efter nyår ökar antalet rum till omkring 600.

Myndigheterna ger nu klartecken för karantän på arbetsplatsen. Åtgärden får bara användas om personal som inte kan utföra sitt arbete på distans. Det måste också röra sig om nödvändigt arbete som inte kan utföras av andra.

Den som är i karantän men ändå är på sitt jobb får enligt bestämmelserna inte ha möten med kunder.

Alla andra på jobbet måste informeras om personer i karantän så att de kan undvika kontakt med varandra. Arbetsgivare är också skyldiga att registrera personer som är på jobbet fast de är i karantän.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.