söndag 27 februari 2022

Coronasmitta på Island når nya rekordnivåer

4 333 nya fall av coronasmitta i fredags och ytterligare 3 372 fall i går. Spridningen av coronaviruset på Island når nya rekordnivåer - och aldrig fler har så många smittats som nu. Trycket på vården är nu så stort att Landspítali i Reykjavík åter utlyser en nödsituation. Skälet är just den rekordhöga smittspridningen med fler sjuka som behöver vård.

Vid midnatt i fredags avvecklade Island samtliga coronarestriktioner. Det finns inte längre några begränsningar varken i landet eller vid gränsen. Beskedet var efterlängtat av många - inte minst inom turistnäringen, restaurangbranschen och nöjeslivet eftersom restriktionerna haft stor negativ inverkan på möjligheterna att locka och ta emot besökare.

Men coronaviruset fortsätter att påverka samhället. Landspítali i Reykjavík meddelade i fredags att sjukhuset åter utlyser en nödsituation. Skälet är att många behöver vård samtidigt som många sjukhusanställda själva är sjuka i covid-19. Det finns också ont om lediga vårdplatser.

På Landspítali vårdades i går 56 coronapatienter. Två av dem låg på intensivvårdsavdelning - och en av dem vårdades i respirator.

Smittspridningen på Island fortsätter att nå nya rekordnivåer. Hela 4 333 nya fall av coronasmitta rapporterades i fredags - vilket var den i särklass högsta siffran under hela pandemin. Ytterligare 126 personer testade positivt för viruset vid gränsen i samband med inresa.

I går rapporterades enligt preliminär statistik ytterligare 3 372 fall av coronasmitta. Det var den näst högsta dygnssiffran under pandemin.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.