onsdag 9 februari 2022

Fyra döda i flygolycka ska bärgas från Þingvallavatn

Fyra människokroppar har lokaliserats på 37 meters djup i Þingvallavatn. I dag påbörjas förberedelserna för att bärga kropparna. De fyra hamnade i vattnet i torsdags efter att ett mindre flygplan kraschat i sjön. Omständigheterna kring olyckan börjar klarna. Men än så länge är själva orsaken till haveriet en gåta för polisen och haveriutredarna.

Vid 10.30 i torsdags lyfte en Cessna 172 N från flygplatsen i Reykjavík. Ombord fanns fyra personer: en 50-årig isländsk pilot, en 22-årig amerikan, en 27-årig nederländare och en 32-årig belgare. Piloten hade planerat för en två timmar lång sightseeing-tur över södra Island.

Vid 13-tiden hade planet inte återvänt till Reykjavík. Då påbörjades sökandet efter planet.

Det dröjde till 23-tiden i fredags innan planet återfanns. Det påträffades på 50 meters djup vid Ölfusvatnsvík i Þingvallavatn. Men de fyra ombord var inte kvar i vraket. De hade på egen hand kunnat ta sig ut ur planet.

I söndags kväll meddelade polisen att fyra kroppar hade upptäckts på som lägst 37 meters djup i sjön. Ett annalkande oväder gjorde att det inte gick att bärga kropparna direkt.

I dag påbörjas förberedelserna för de dykare som ska ta upp kropparna. Polisen uppger i ett pressmeddelande att förberedelserna ska bli färdiga under torsdagen.

Orsaken till haveriet är alltjämt en gåta. Men omständigheterna kring olyckan börjar klarna.

Information om den planerade rutten och data från passagerarnas mobiltelefoner gjorde att sökandet tidigt koncentrerades till Grímsnes och Þingvellir. Polisen vände sig också till sommarstugeägare och boende vid Þingvallavatn. De uppmanades kontrollera bilderna från eventuella övervakningskameror i hopp om att planet skulle synas till.

Enligt Morgunblaðið ska själva kraschen synas på åtminstone en övervakningsfilm. Klockan är då strax före tolv på torsdagen.

Planet flyger på låg höjd över sjön. Det ser enligt tidningens källor ut som att planet antingen ska röra vid vattenytan eller landa på det tunna istäcket. Planet kommer in genom en vänstersväng - och piloten ser då ut att ha kontroll över planet. Det tycks alltså röra sig om en planerad manöver.

Av något skäl hamnar planet i vattnet. De fyra lyckas ta sig ut - men Þingvallavatn är iskall vid den här tiden på året. I luften var temperaturen -7,5 grader. Nedslagsplatsen var en kilometer från land. Eftersom isen inte bar var det i det närmaste uteslutet att någon skulle klara sig i kylan så långt från stranden.

Kropparna ska alltså bärgas. Däremot är det oklart om flygplansvraket kommer att bärgas. Haverikommissionens utredare kommer att vara på plats för att följa arbetet.

Här kan du läsa mer om flygolyckan vid Þingvellir.