fredag 25 februari 2022

Island slopar alla coronarestriktioner - trots rekordsmitta

Vid midnatt avvecklade Island samtliga coronarestriktioner. Det finns inte längre några begränsningar för hur människor får träffas eller röra sig. Beslutet kommer trots att smittspridningen når nya rekordnivåer. Under gårdagen rapporterades 3 349 nya fall av coronasmitta - vilket är det högsta antalet hittills under pandemin.

Efter onsdagens regeringssammanträde meddelade hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson och statsminister Katrín Jakobsdóttir att samtliga coronarestriktioner skulle slopas två dagar senare. Sedan midnatt finns alltså inte längre några begränsningar för hur människor får röra sig eller umgås.

Inte heller finns det några restriktioner vid gränsen. Det innebär bland annat att resenärer inte längre behöver testa sig för coronaviruset inför avresa till Island.

Beslutet kommer trots att smittspridningen fortsatt skena de senaste veckorna. Under gårdagen rapporterades 3 349 nya fall av coronasmitta - vilket var det högsta antalet hittills under pandemin. Det förra rekordet var från den 17 februari då 2 881 fall av coronasmitta rapporterades i landet.

Ytterligare 167 fall av smitta rapporterades vid gränsen i går.

Vid midnatt var det 12 994 smittade som inte längre behövde vara i isolering. Även det kravet har nu tagits bort. Personer som har symtom uppmanas dock att inte ta några onödiga risker.

I dagarna är det två år sedan det första fallet av coronasmitta bekräftades på Island. Sedan dess har 118 241 fall av smittan upptäckts - vilket betyder att 31,5 procent av befolkningen har testat positivt för coronaviruset. Det är 0,7 procent av invånarna som har testat positivt för viruset minst två gånger.

Under pandemin har Island genomfört 1 733 465 coronatester - varav 1 150 969 i landet och resten vid gränsen i samband med inresa.

Willum Þór Þórsson motiverade beslutet att avveckla restriktionerna med att de inte längre förhindrar smittspridning. Det är en åsikt som statsepidemiologen Þórólfur Guðnason delar. Han skriver i ett underlag till hälsovårdsministern att han räknar med att Island når flockimmunitet i slutet på mars.

Þórólfur Guðnason skriver att omkring 80 procent av islänningarna väntas ha smittas av viruset om en månad. De vaccin som finns tillgängliga ger ett gott skydd mot svår sjukdom - men skyddet mot den dominerande omikronvarianten är inte lika starkt. Därför ser han flockimmunitet som sättet att få stopp på pandemin.

Nyligen meddelade Þórólfur Guðnason i ett pressmeddelande att alla coronatester inte längre skulle analyseras. Island har hittills sekvenserat alla positiva provsvar - men den senaste tidens smittvåg gjorde arbetet nästan omöjligt. Dessutom har omikronvarianten länge varit dominerande.

Samtidigt fortsätter trycket på sjukvården att vara högt. Nu vårdas 54 coronapatienter på sjukhus. Två av dem ligger i respirator.

Under pandemin har 61 personer avlidit på Island. Alla har dock inte haft covid-19 som huvudsaklig dödsorsak.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.