måndag 14 februari 2022

Island slopar kravet på karantän trots rekordsmitta

Island skrotar kravet på karantän och tillåter sammankomster med 200 deltagare. De nya restriktionerna gäller i två veckor - och därefter kan samtliga coronaåtgärder hävas. Samtidigt fortsätter smittspridningen att ligga på rekordhöga nivåer. De senaste dagarna har ytterligare tre personer avlidit i sviterna av covid-19.

I fredags var 9 712 personer i karantän efter att ha varit i närheten av någon som smittats av coronaviruset. Men efter regeringssammanträdet meddelade hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son att kravet på karantän skrotas. Personer som kan ha utsatts för viruset behöver inte längre vara i karantän och behöver heller inte testa sig.

Ytterligare en rad lättnader presenterades. Taket för deltagare på sammankomster höjs från 50 till 200 personer - och vid evenemang med sittande publik kan upp till 1 000 besökare samlas. I butiker samt på badhus och idrottsanläggningar slopas begränsningar för antalet gäster.

Restauranger och andra ställen som har utskänkningstillstånd får ha öppet till ett på natten - vilket är en timme längre än tidigare. De får inte släppa in nya gäster efter midnatt.

Men reglerna för inresa ändras inte. Inte heller försvinner kravet på isolering för personer som har testat positivt för coronaviruset.

De nya restriktionerna gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 25 februari. Under fredagens presskonferens sade Will­um Þór Þórs­son att förhoppningen är att därefter kunna avveckla samtliga restriktioner.

Beslutet kom efter nya rekommendationer från statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son. I ett dokument presenterade han tre olika förslag - och ett av dem var en fullständig avveckling av restriktionerna. Will­um Þór Þórs­son valde i stället medelvägen.

Argumentet för denna hållning var enligt Þórólf­ur Guðna­son i första hand sjukvårdens kapacitet. En total avveckling skulle kunna öka belastningen på sjukhuset Landspítali i Reykjavík. Ytterligare några veckor med vissa restriktioner skulle dessutom öka immuniteten i samhället inför en avveckling av alla begränsningar.

Samtidigt fortsätter smittspridningen att ligga på rekordhöga nivåer. Hela 2 055 nya fall av coronasmitta rapporterades i går, 2 029 i lördags och 1 800 i fredags. I fredags var 10 241 smittade i isolering.

Sett till de två senaste veckorna är det 6 107 personer per 100 000 invånare som har smittats av coronaviruset - vilket är den högsta siffran under hela pandemin.

Även trycket på Landspítali ökar. I går vårdades 41 coronapatienter på sjukhuset - det högsta antalet sedan den 17 januari. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning. Bägge patienterna vårdas i respirator.

Totalt 54 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 på Island. En man i 30-årsåldern avled i fredags och en man i 80-årsåldern i torsdags. Bägge hade vårdats en tid på Landspítali.

En av dem som har smittats de senaste dagarna är statsminister Katrín Jakobsdóttir. Hon skriver på Facebook att yngsta sonen testade positivt för coronaviruset den 1 februari. Därefter har familjemedlemmarna smittats en efter en. Hon var därför inte på plats under helgens partistyrelsemöte. I stället höll hon sitt tal digitalt från hemmet.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.