tisdag 8 februari 2022

Kontroversiell politiker vill ta över sydisländsk kommun

Ásmundur Friðriksson har varit en av de mest kontroversiella politikerna i alltinget de senaste åren. Han har anklagats för en rad främlingsfientliga utspel - och han har dragit in miljonbelopp i bilersättning i strid mot gällande regelverk. Nu överväger han att lämna alltinget. I stället vill han bli kommunalråd i Rangárþing ytra på södra Island.

Ásmundur Friðriksson valdes in i alltinget för Självständighetspartiet 2013. Sedan dess har han många gånger varit ifrågasatt. Men han har också skaffat sig ett starkt stöd bland väljarna i den södra valkretsen.

Kontroverserna har varit många. I flera år valde Ásmundur Friðriksson i strid med gällande regelverk att använda egen bil i tjänsten. Han åkte kors och tvärs genom den vidsträckta valkretsen - och gjorde allt till ett partievenemang. Därigenom drog han också in mångmiljonbelopp på körningarna. Utbetalningarna ledde till att alltinget skärpte regelverket.

Han har också varit internt ifrågasatt. Ásmundur Friðriksson tillhör Självständighetspartiets konservativa falang. Han har gjort en rad utspel riktade mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet - och har av såväl vissa partikamrater som utomstående stämplats som främlingsfientlig. Uttalanden om abort har också gjort honom ifrågasatt.

Ändå har Ásmundur Friðriksson lyckats försvara sin plats i alltinget. I höstens val var han nummer tre på Självständighetspartiets lista i den södra valkresten.

Nu överväger Ásmundur Friðriksson att lämna rikspolitiken. Han säger i Morgunblaðið att han vill toppa partiets lista i Rangárþing ytra i kommunalvalet i maj. Han har nyligen också skrivit sig i kommunen:
"Möjligheten är spännande och jag gav mina människor i öster löftet att ställa upp som kommunalrådskandidat. ... I de här trakterna har jag lojala supportrar och goda vänner."
Rangárþing ytra är en vidsträckt landsbygdskommun med knappt 1 900 invånare. Omkring hälften av befolkningen bor i centralorten Hella.

I valet 2018 fick Självständighetspartiet 62,2 procent av rösterna. Det gav partiet fyra av sju mandat i fullmäktige. Kommunalråd är Björk Grétarsdóttir och kommunchef är Ágúst Sigurðsson - och bägge är också självständighetspartister.

Ásmundur Friðriksson säger i Morgunblaðið att det finns en rad intressanta frågor att arbeta med i kommunen. Han vill förbättra möjligheterna för företagare, planera för nya bostadsområden och bredda näringslivet. Utbyggnaden av grundskolan i Hella väntar liksom förmodligen ett kraftverksbygge.

Fristen för att anmäla sig till Självständighetspartiets lista löper ut i mitten på februari. Om Ásmundur Friðriksson blir vald kommer han att lämna sin plats i alltinget. Han uppger i Morgunblaðið att han har informerat partiets grupp i alltinget om sina planer.

Här kan du läsa mer om Ásmundur Friðriksson.