torsdag 17 februari 2022

Rekordmånga nya fall av coronasmitta på Island

Hela 2 489 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det är den högsta dygnssiffran hittills under den snart två år långa pandemin. Totalt över 10 000 personer är nu i isolering efter att ha smittats av coronaviruset. En av dem som smittats i veckan är infrastrukturminister Sigurður Ingi Jóhannsson som även han är i isolering.

I fredags valde regeringen att lätta på coronarestriktionerna genom att bland annat tillåta sammankomster med upp till 200 deltagare. En total avveckling av samtliga restriktioner i landet kan komma redan före månadsskiftet.

Samtidigt fortsätter smittspridningen att ligga på rekordhöga nivåer. Valet att ändå slopa vissa restriktioner motiverades av att sjukvården alltjämt kan hantera de coronasmittade som behöver vård. Även på Island är det betydligt ovanligare att personer som smittas av omikronvarianten blir allvarligt sjuka.

2 489 nya fall av coronasmitta registrerades i går - vilket är det högsta antalet hittills. Ytterligare 106 personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är 10 433 smittade i isolering. Ytterligare 201 personer är i inresekarantän.

På sjukhus vårdas 54 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

En man i 50-årsåldern avled på Landspítali i Reykjavík i tisdags i sviterna av covid-19. Han hade då vårdats på sjukhusets intensivvårdsavdelning en längre tid. Nu har 58 personer som varit smittade av coronaviruset avlidit på Island. Covid-19 har dock inte varit dödsorsaken i samtliga dessa fall. Flera har samtidigt kämpat mot andra sjukdomar.

En av dem som smittats de senaste dagarna är Sigurður Ingi Jóhannsson, infrastrukturminister och ledare för Framstegspartiet. Han skriver på Facebook att han är i isolering på södra Island och att han hoppas på att snart vara frisk.

Vid årsskiftet började Island vaccinera barn i åldern fem till elva år mot coronaviruset. I denna åldersgrupp är nu 30 procent av barnen fullvaccinerade efter att ha fått två doser. Ytterligare 20 procent har fått en dos.

Det finns ett utbrett stöd för vaccineringen av barn som är fem år eller äldre. Hela 74,3 procent är positiva till vaccineringen. Bara 11,1 procent motsätter sig vaccinering av barn medan 14,5 procent är neutrala i frågan. Det visar en opinionsmätning utförd av Maskína.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.