onsdag 16 februari 2022

Socialdemokraterna åter störst i Reykjavík

Socialdemokraterna återtar positionen som största parti i Reykjavík. Även Piratpartiet och Gröna vänstern - som också ingår i den styrande koalitionen - går framåt. Samtidigt rasar stödet för Självständighetspartiet. Efter en rad interna strider ser nu partiet ut att tvingas till opposition i ytterligare fyra år. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Trots att Socialdemokraterna har försvagats i rikspolitiken fortsätter Reykjavík att vara partiets starkaste fäste i kommunpolitiken. Borgmästaren Dagur B. Eggertsson är kanske den populäraste kommunpolitikern i den isländska huvudstaden. Hans besked att kandidera för en ny mandatperiod gör att partiet har goda förhoppningar om att kunna regera vidare.

I valet 2018 miste Socialdemokraterna ställningen som största parti i Reykjavík. Partiet kunde ändå regera vidare genom att bilda koalition med Piratpartiet, Renässans och Gröna vänstern.

Inför valet i maj har Eyþór Arnalds - Självständighetspartiets toppkandidat - först meddelat att han tänkt ställa upp på nytt. Men sannolikt missbedömde han läget och sin egen popularitet. Efter att ha utmanats av Hildur Björnsdóttir drog han tillbaka sin kandidatur. Allt pekar nu på att hon kommer att toppa partiets lista.

Men beskedet om ledarskiftet har inte lett till någon uppgång i opinionen. I en ny väljarbarometer från Maskína återtar Socialdemokraterna positionen som störst i kommunen.

Socialdemokraterna får nu 27,9 procent - en ökning med 2 procentenheter jämfört med valet i maj 2018. Ytterligare två koalitionspartier går framåt. Piratpartiet får 14,8 procent - en uppgång med 7,1 procentenheter - och Gröna vänstern får 8,5 procent - ett uppsving med 3,9 procentenheter.

Renässans är det fjärde partiet i den styrande majoriteten. Partiet backar med 2,3 procentenheter till 5,9 procent.

Självständighetspartiet noteras för rekordlåga 21,9 procent - en nedgång med 8,9 procentenheter sedan valet för fyra år sedan. Om inte partiet skulle lyckas splittra den regerande koalitionen skulle alltså det resultatet borga för ytterligare en mandatperiod i opposition.

Framstegspartiet fördubblar sitt stöd. I förra valet fick partiet 3,2 procent - men ökar nu till 6,5 procent. Islands socialistparti minskar med 0,9 procentenheter till 5,5 procent medan Centerpartiet backar med 2,6 procentenheter till 3,5 procent.

Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet i Reykjavík.