tisdag 22 februari 2022

Tjänsten som polis i Djúpivogur har varit vakant i två år

För två år sedan utannonserades jobbet som polis i Djúpivogur. Men tjänsten är fortfarande vakant. Ingen har hittills sökt jobbet. För invånarna i Djúpivogur betyder det inte bara att närmaste polisstation är tio mil bort. Dessutom klagar lokala politiker på att byggnaden står och förfaller eftersom polisstationen inte har underhållits på länge.

Austurland är en vidsträckt region med drygt 10 000 invånare. Där finns sex polisstationer - från Vopnafjörður i norr via Egilsstaðir, Neskaupstaður, Fáskrúðsfjörður och Eskifjörður - där den regionala polischefen sitter - till Djúpivogur i söder.

I februari 2020 utannonserades jobbet som polis i Djúpivogur av dåvarande distriktspolischefen Inger L. Jónsdóttir. Två år senare är tjänsten alltjämt vakant.

Djúpivogur tillhör numera storkommunen Múlaþing. De politiker som ingår i det lokala rådet uppmanar nu kommunfullmäktige att vända sig till myndigheterna för att ta tag i frågan.

Lokalpolitikerna konstaterar att Djúpivogur ligger ungefär mitt emellan Höfn i väster och Fáskrúðsfjörður i öster. Mellan dessa två orter är avståndet drygt tjugo mil. Närmaste polisstation ligger alltså tio mil bort. Och ingen polis finns i dag stationerad i detta område.

Samtidigt ökar behovet av en polis på orten. Lokalpolitikerna skriver att befolkningen växer och att turisterna blir fler.

Sedan tjänsten blev vakant har polisstationen på orten bara använts sporadiskt av poliser stationerade i andra samhällen. Även detta är i förlängningen något som bekymrar lokalpolitikerna.

De anser att byggnaden i det närmaste är utdömd eftersom den är i stort renoveringsbehov. Att stationen blir allt mer nedgången bidrar enligt lokalpolitikerna till att jobbet som polis i Djúpivogur inte är tillräckligt attraktivt. Därför behöver också polisstationen renoveras.

Här kan du läsa mer om Múlaþing.