fredag 18 mars 2022

Alltingsledamot floppar i provval i ny kommun

Med en färsk folkbokföringsadress i kommunen siktade Ásmundur Frið­riks­son på att toppa Självständighetspartiets lista i Rangár­þing ytra. Men i provvalet floppade alltingsledamoten - och hamnade inte ens bland de sex främsta. Segrade i provvalet gjorde kommunalrådet Ingvar Pétur Guð­bjarts­son. Det uppger partiet i ett pressmeddelande.

I januari i år skrev sig Ásmundur Frið­riks­son - alltingsledamot för Självständighetspartiet - i Rangár­þing ytra efter att i många år ha varit bosatt i Reykjanesbær. Bytet av folkbokföringsadress gjorde att rykten började cirkulera om att han tänkte kandidera i kommunalvalet i den sydisländska kommunen. Några dagar senare meddelade han också sin kandidatur.

Steget var inte väntat. Ásmundur Frið­riks­son valdes in i alltinget 2013 på ett mandat för den södra valkretsen. Där har Ásmundur Frið­riks­son gång på gång skapat debatt genom utspel riktade mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.

Han har skapat stor uppmärksamhet - men också fått hård kritik. Även internt har många tagit avstånd från honom. Kontroverserna har gjort att han heller aldrig fått några tyngre uppdrag i alltinget. Ásmundur Frið­riks­son har inte heller varit i närheten av några ministerposter.

Mest känd är han för att ha dragit in miljonbelopp genom ett flitigt resande med egen bil i tjänsten - resor som enligt alltingets regelverk skulle göras med hyrbil.

Inför Självständighetspartiets provval i Rangár­þing ytra sade Ásmundur Frið­riks­son att medlemmar i den kommunala partiföreningen hade uppmanat honom att ställa upp. När rösterna hade räknats den 12 mars stod det klart att stödet för honom var svagt.

Ásmundur Frið­riks­son hamnade inte bland de sex översta av totalt nio kandidater. Hur många röster han fick är inte känt eftersom partiet bara redovisar siffror för de sex främsta kandidaterna. Men han var inte i närheten av att kunna fälla partiets tyngsta namn i kommunen.

Kommunalrådet Ingvar Pétur Guð­bjarts­son fick 219 av 400 röster till första platsen på listan. Tvåan Eydís Þorbjörg Indriðadóttir - som inte sitter i fullmäktige i dag - fick totalt 184 röster till första och andra plats. Trean Björk Grétarsdóttir - som har posten som kommunstyrelsens ordförande - fick totalt 194 röster till första, andra och tredje plats.

De sex främsta kandidaterna fick tillsammans 313 av de 400 rösterna till första platsen. Ásmundur Frið­riks­son skulle alltså ha kunnat få så många som 87 röster som toppkandidat. Men stödet för honom verkar inte ha varit utbrett. Resultatet tyder på att få haft honom på andra till sjätte plats.

Om Ásmundur Frið­riks­son hade gått segrande ur provvalet skulle han också lämna rikspolitiken och sin plats i alltinget för att koncentrera sig på uppdraget i Rangár­þing ytra. Målet var inte bara att segra i provvalet utan dessutom att vinna kommunalvalet och bli utnämnd till kommunchef.

Nu återstår att se om Ásmundur Frið­riks­son stannar kvar i alltinget och åter skriver sig i Reykjanesbær.

I kommunalvalet 2018 fick Självständighetspartiet egen majoritet i Rangár­þing ytra med 62,2 procent av rösterna. Det gav partiet fyra av sju platser i kommunfullmäktige.

Här kan du läsa mer om Ásmundur Frið­riks­son.