måndag 11 april 2022

Elva partier går till val i Reykjavík i maj

Elva partier ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík den 14 maj. Men bara åtta av dem ser ut att ha någon möjlighet att vinna mandat. I en opinionsmätning från Maskína återtar Socialdemokraterna positionen som största parti före Självständighetspartiet. Samtidigt sjunker stödet för Centerpartiet till historiskt låga nivåer.

I kommunalvalet i Reykjavík våren 2018 var det hela sexton partiet som ställde upp - det högsta antalet hittills. Rekordintresset för att kandidera var en följd av en rad splittringar och politisk turbulens i alltinget som gjorde avtryck även i kommunpolitiken.

Men bara hälften av partierna fick mandat i fullmäktige. Och sju av dem fick mindre än 1 procent av rösterna.

När fristen för att anmäla kandidaturer löpte ut i fredags var det elva partier som lämnade in listor och de nödvändiga underskrifterna av 160 röstberättigade för att få ställa upp. Där finns två partier som inte gått till val i Reykjavík tidigare: Reykjavík - bästa staden och Ansvarsfull framtid, det senare ett parti grundat av vaccinmotståndare som utan framgång även ställde upp i höstens alltingsval.

Reykjavík - bästa staden hade inte ordning på alla papper när kandidaturen lämnades in till valnämnden i kommunen. Det här skildrades i en av nyhetssändningarna i RÚV. Nu protesterar partiet mot rapporteringen som enligt Kjarninn ska ha anmälts till både Persónuvernd och Fjölmiðlanefnd. Partiet hävdar att syftet med rapporteringen var att driva med kandidaturen och påverka den demokratiska processen.

Åtta av dessa partier ser ut att ha möjlighet att ta mandat i fullmäktige. Men för Centerpartiet - som fick 6,1 procent i förra valet - är läget dystert. Väljarstödet sjunker nu till historiskt usla 0,6 procent. Jämfört med den mätning som Maskína gjorde för en månad sedan har stödet minskat med 2,7 procentenheter.

Socialdemokraterna är nu störst i kommunen med 25,9 procent - en ökning med hela 6 procentenheter. Även Självständighetspartiet går framåt. Men uppgången med 3,5 procentenheter till 25,5 procent innebär ändå att partiet nu är tvåa i den isländska huvudstaden.

Framstegspartiet fortsätter att vinna mark i Reykjavík och närmar sig nu i kommunen de opinionssiffror som partiet har på riksplanet. Stödet är nu 14 procent - en ökning med 4,1 procentenheter.

Samtidigt backar Piratpartiet med 5,1 procentenheter till 11,4 procent. Minskningen innebär att partiet tappar tredje platsen i kommunen till Framstegspartiet.

Även Islands socialistparti går framåt. Stödet är nu 8,4 procent - en uppgång med 2,6 procentenheter. Renässans förlorar 2,9 procentenheter till 5,7 procent. Gröna vänstern tappar nästan halva väljarstödet och faller till 4,4 procent, en tillbakagång med 3,6 procentenheter.

Folkets parti får 3,8 procent - en nedgång med 2,1 procentenheter. Stödet är dock sannolikt tillräckligt stort för att räcka till ett mandat i fullmäktige.

I Reykjavík blir det alltså elva partier som går till val om inga listor skulle underkännas av valnämnden. Det är också det högsta antalet listor i landet i årets kommunalval. I Akureyri deltar nio partier, i Hafnarfjörður och Kópavogur åtta samt i Reykjanesbær sju.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.