onsdag 6 april 2022

Fem i topp sitter redan i fullmäktige i Reykjavík

Krav på förnyelse, intern kritik mot utnämningar och en utmanare som nästan lyckades. När Socialdemokraterna går till val i Reykjavík är det med goda förhoppningar om att behålla makten i Islands största kommun. Men det är också ett parti där missnöjet sjuder - och de svaga opinionssiffrorna på riksplanet präglar även debatten i kommunen.

Inför alltingsvalet hösten 2021 utvecklades Socialdemokraternas nomineringsprocess till ett politiskt slagfält. En rådgivande omröstning bland medlemmarna utgjorde en betydande del av underlaget för valberedningens rankning av kandidater. Men metoden fick hård kritik.

Flera nya namn mobiliserade stöd internt för att hamna högt upp i omröstningen. Samtidigt tycktes mer etablerade företrädare räkna med att deras erfarenhet skulle borga för platser högt upp på listorna. Men så blev det inte. Tre av de fyra toppkandidaterna i Reykjavík hade aldrig tidigare gått till val för Socialdemokraterna.

Missnöjet med nomineringsprocessen riktades i stor utsträckning mot partiets förtroenderåd i Reykjavík. Där kulminerade konflikterna i slutet av november förra året. I en omröstning om ordförandeposten anmälde sig Ásta Helgadóttir dagen innan valet och utmanade Hörður Oddfríðarson, som länge haft en stark ställning bakom kulisserna i partiet.

Hörður Oddfríðarson besegrade utmanaren med en rösts marginal. Men resultatet skakade om det översta skiktet i partiet.

Ásta Helgadóttir representerade Piratpartiet i alltinget mellan 2015 och 2017. Därefter har hon stegvis närmat sig Socialdemokraterna för att så småningom gå med i partiet. I höstens val var hon nummer sju på Socialdemokraternas lista i norra Reykjavík.

Att ett så nytt namn kunde vara så nära att peta ett etablerat namn utan att ha förberett någon kampanj var för vissa något av en chock. Under mötet var det dessutom just partiets nomineringsprocesser som diskuterades.

Debatten lär knappast vara över efter partiets val av kandidater till kommunalvalet i Reykjavík den 14 maj. I ett pressmeddelande säger Dagur B. Eggertsson - borgmästare och toppkandidat - att listan innehåller både gamla och nya namn. I dagsläget ser det dock ut som att inget av de nya namnen kommer in i fullmäktige.

Efter Dagur B. Eggertsson följer ytterligare fyra kandidater som redan sitter i fullmäktige: Heiða Björg Hilmisdóttir, Skúli Helgason, Sabine Leskopf och Hjálmar Sveinsson. På sjätte plats finns Guðný Maja Riba - som alltså är den första kandidaten som inte representerar partiet i kommunfullmäktige.

I dag har Socialdemokraterna sju mandat i fullmäktige. På de två sista platserna finns Ellen Jaqueline Calmon och Ragna Sigurðardóttir - som båda gjorde svaga provval och nu finns på plats nio och tio på valsedeln.

I opinionsmätningarna inför valet får Socialdemokraterna fem eller sex mandat. Guðný Maja Riba skulle alltså kunna få en plats i fullmäktige. Men det är inte alls osannolikt att det inte blir någon som helst förnyelse i Socialdemokraternas grupp i Reykjavík.

Långt från valbar plats finns en rad intressanta namn. Näst sist - på plats 45 på listan - finns komikern Jón Gnarr, som inför valet 2010 grundade Bästa partiet och efter valsegern bildade koalition med Socialdemokraterna. I någon mån är det just det samarbete som han lade grunden till som alltjämt utgör Socialdemokraternas maktbas i kommunen.

Allra längst ned på listan står Ingibjörg Sólrún Gísladóttir - tidigare utrikesminister och partiledare samt veteran inom kommunpolitiken i Reykjavík. Långt bak finns också tidigare kommunpolitikerna Oddný Sturludóttir och Björk Vilhelmsdóttir samt Geoffrey Þ. Huntingdon-Williams som driver utestället Prikið i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om konflikterna inom Socialdemokraterna i Reykjavík.