torsdag 14 april 2022

Floppade i provval - blir toppkandidat för Centerpartiet

Karen Elísabet Halldórsdóttir förlorade duellen mot Ásdís Kristjánsdóttir om att toppa Självständighetspartiets lista i Kópavogur. Efter nederlaget begärde hon utträde ur partiet och fortsatte som politisk vilde i kommunfullmäktige. Nu tar hon i stället första platsen på Centerpartiets lista i kommunalvalet den 14 maj.

I valet 2018 fick Självständighetspartiet 36,1 procent av rösterna och fem mandat i Kópavogur - Islands näst största kommun med drygt 38 000 invånare. Partiet bildade majoritet med Framstegspartiet som fick 8,2 procent och ett mandat.

Inför valet den 14 maj meddelade kommunchefen Ármann Kr. Ólafsson att han inte tänkte kandidera på nytt. Han toppade Självständighetspartiets lista i förra valet och har suttit i fullmäktige sedan 2012. Inte heller Margrét Friðriksdóttir - som då var nummer två på listan och är kommunstyrelsens ordförande - ställde upp för omval.

Det var alltså klart att Självständighetspartiet stod inför avsevärd förnyelse i kommunen. Två namn ville toppa listan: Karen Elísabet Halldórsdóttir som representerat partiet i fullmäktige sedan 2014 och Ásdís Kristjánsdóttir, som bland annat är vice vd för näringsorganisationen Samtök atvinnulífsins.

Provvalet den 12 mars i år slutade med en övertygande seger för Ásdís Kristjánsdóttir. Av de 2 521 partimedlemmar som röstade var det 1 881 som satte henne på första plats. För Karen Elísabet Halldórsdóttir blev provvalet en flopp. Hon slutade inte ens bland de sex främsta.

Men provvalet föregicks också av en skandal. Dagen innan rapporterade Vísir att Karen Elísabet Halldórsdóttir anmälts till integritetsskyddsmyndigheten Persónuvernd. Enligt uppgifter skulle hon ha fått tillgång till och använt sig av känslig information om en av Ásdís Kristjánsdóttirs främsta anhängare. Hon skulle ha spridit uppgifter om att anhängaren hade stora ekonomiska svårigheter.

Karen Elísabet Halldórsdóttir skrev på Facebook att artikeln hade publicerats med syftet att förstöra hennes chanser i provvalet. Hon hävdade också att rapporteringen var vilseledande.

Tre veckor senare berättade Centerpartiet i ett pressmeddelande att Karen Elísabet Halldórsdóttir skulle toppa deras lista i valet i Kópavogur. Rekryteringen beskrevs som "en stor styrka för Centerpartiet att i sitt lag få en så stark individ som Karen som alla dagar kämpar för alla kommuninvånares intressen".

Karen Elísabet Halldórsdóttir berättade att hon begärt utträde ur Självständighetspartiet. Hon skulle dock fortsätta som politisk vilde i fullmäktige - och hon skulle även ge sitt fortsatta stöd till koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

I en intervju i DV sade Karen Elísabet Halldórsdóttir att hon inte gått med i Centerpartiet. Listan i Kópavogur innehåller även oberoende kandidater - och hon tar alltså plats på valsedeln utan partibok.

Ásdís Kristjánsdóttir blir alltså Självständighetspartiets toppnamn i valet i Kópavogur. Nummer två på valsedeln är fullmäktigeledamoten Hjördís Ýr Johnson och trea är Andri Steinn Hilmarsson, som i dag är ersättare i fullmäktige och dessutom tjänsteperson för partiet i alltinget.

På listans hedersplatser längst bak finns just Ármann Kr. Ólafsson och Margrét Friðriksdóttir. Långt från valbar plats finns också Sólveig Pétursdóttir, tidigare justitieminister och talman i alltinget.

I valet 2018 fick Centerpartiet 5,9 procent av rösterna - vilket inte räckte till ett mandat. Nu toppas listan alltså av Karen Elísabet Halldórsdóttir. Tvåa på listan är artisten Geir Ólafsson. Längst bak finns Gunnlaugur M. Sigmundsson - pappa till partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - och tidigare alltingsledamoten Karl Gauti Hjaltason.

I årets val är det åtta partiet som kandiderar till fullmäktige i Kópavogur: Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans och lokalpartiet Kópavogurs vänner.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Kópavogur.