onsdag 27 april 2022

Islands lokalaste lokalparti ställer inte upp i valet

Vopnafjörðurlistan och Framstegspartiet är de två partier som kämpar om makten i Vopnafjarðarhreppur i kommunalvalet den 14 maj. I förra valet kandiderade Bättre Sigtún och Socialdemokraterna - men inget av partierna ställer upp i år. Men Vopnafjörðurlistans valsedel toppas av två socialdemokrater som redan sitter i fullmäktige.

Vopnafjarðarhreppur på nordöstra Island har närmast blivit synonymt med glesbygd. När Einherjis herrar hade bortamatcher i fotbollens tredje division - en plats som klubben miste förra året - var den närmaste motståndaren i regel Sindri i Höfn, en klubb med hemvist fyra timmars körning bort.

Kommunen har 653 invånare och sträcker sig över 1 903 kvadratkilometer. Majoriteten av invånarna bor i centralorten Vopnafjörður. På den omgivande landsbygden är det fårbönder som dominerar.

Inför valet 2014 bildade unga kommuninvånare lokalpartiet Bättre Sigtún. De använde gatstumpen Sigtún som symbol för vad de ansåg vara nödvändiga förbättringar i kommunen. På Sigtún fanns bara två hus - och gatan saknade både belysning och asfalt. Dessutom brukade den glömmas bort av snöröjningen.

Stefán Grímur Rafnsson toppade Bättre Sigtúns lista i valet 2014. Eftersom han själv bodde på Sigtún var han den självskrivna toppkandidaten. Inför valet berättade han och de övriga kandidaterna om hur partiet närmast hade bildats som ett skämt efter missnöjet med hur kommunen behandlade Sigtún. Så småningom utvecklades idén till ett parti.

Bättre Sigtún valdes in i fullmäktige både 2014 och 2018. Partiet har också i flera års tid ingått i de koalitioner som styrt kommunen. Men den här gången ställer inte Islands kanske lokalaste lokalparti upp i valet.

Grundaren Stefán Grímur Rafnsson flyttade från kommunen under den senaste mandatperioden. I fullmäktige har partiet företrätts av Íris Grímsdóttir och Teitur Helgason.

I förra valet 2018 fick Bättre Sigtún 35 procent av rösterna och två mandat. Störst blev Framstegspartiet med 36,4 procent och tre mandat. Socialdemokraterna fick 26,1 procent och två mandat.

Framstegspartiets lista i vårens val toppas av Axel Örn Sveinbjörnsson som sitter i fullmäktige sedan tidigare. Kommunalrådet Sigríður Bragadóttir ställer inte upp på nytt och återfinns på sista plats på valsedeln.

Vopnafjörðurlistan präglas främst av Socialdemokraterna men också av Bättre Sigtún. De två översta kandidaterna - Bjartur Aðalbjörnsson och Björn Heiðar Sigurbjörnsson - har de fyra senaste åren representerat Socialdemokraterna i fullmäktige.

Varken Íris Grímsdóttir eller Teitur Helgason kandiderar till fullmäktige för Vopnafjörðurlistan. Men Berglind Steindórsdóttir - som nu är nummer sex på listan - var nummer fem på Bättre Sigtúns lista i förra valet. Och Ragna Lind Guðmundsdóttir - som nu är nummer åtta på valsedeln - återfanns då på fjärde plats för Bättre Sigtún.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Vopnafjörður.