tisdag 12 april 2022

Kändisarna i kommunalvalet i Reykjavík

Björks son Sindri Eldon Þórs­son, crossfitstjärnan Katrín Tanja Davíðsdóttir, schlagerartisten Hera Björk Þórhallsdóttir, journalisten Einar Þorsteinsson, författarna Odd­ný Eir Ævars­dótt­ir och Kamilla Einarsdóttir samt en rad namn med politisk erfarenhet från alltinget och ministerposter. Det är några av kändisarna som kandiderar till kommunfullmäktige i Reykjavík den 14 maj.

Sedan flera veckor står det klart att huvudmotståndarna i kommunalvalet i Reykjavík den 14 maj blir Dagur B. Eggertsson och Hildur Björnsdóttir. Han toppar Socialdemokraternas lista med målet att forma en koalition som kan styra kommunen i fyra år till. Hon är Självständighetspartiets toppkandidat med uppdraget att återta makten i den isländska huvudstaden.

I valrörelsen kommer Socialdemokraterna och Självständighetspartiet att ständigt stångas mot varandra. Men den kommer också handla om tänkbara majoriteter. Socialdemokraterna regerar i dag ihop med Gröna vänstern, Piratpartiet och Renässans. Det ser ut som att de fyra partierna har tillräckligt stöd för att fortsätta regera. De kan också behöva stöd av ytterligare ett parti.

Självständighetspartiet måste splittra koalitionen för att ha någon möjlighet att återta makten. I dagsläget förefaller det vara en svår uppgift. Under mandatperioden har Eyþór Arnalds styrt partiet i en mer konservativ riktning. Samtidigt har den interna splittringen ökat - och i nyckelfrågor har avdelningen i Reykjavík gjort andra vägval än partiet gjort i grannkommunerna.

Kommunfullmäktige i Reykjavík har 23 platser. Alla elva partier som kandiderar i valet måste därför ha listor med minst 23 kandidater. Det högsta antalet är 46 - dubbelt så många som antalet mandat - vilket också de etablerade partierna har.

Långt ned på listorna och långt från valbar plats finns en rad kändisar. De när knappast några drömmar om att komma in i fullmäktige. I stället fungerar de ofta som lockbeten för väljarna. Kändiskandidater ger alltid en viss uppmärksamhet.

Den som har högst kändisstatus är förmodligen Katrín Tanja Davíðsdóttir, som bland annat har varit världsmästare i crossfit. Hon har i dag 1,8 miljoner följare på Instagram och hon har skrivit boken Dottir om sin väg mot framgångarna. I kommunalvalet återfinns hon på sextonde plats på Självständighetspartiets lista.

Andra kändisar på Självständighetspartiets valsedel är skådespelaren Birna Hafstein, Ágústa Johnson som är vd för Hreyfing och gift med utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson, Steinar Ingi Kolbeins som är utrikesministerns sekreterare, körledaren Helga Margrét Marzellíusardóttir samt Hildur Sverrisdóttir och Diljá Mist Einarsdóttir som båda representerar partiet i alltinget.

Einar Þorsteinsson var länge journalist och programledare på RÚV. Nyligen lämnade han arbetet på det isländska public service-bolaget för att toppa Framstegspartiets lista i Reykjavík. På valsedeln märks även handbollsmålvakten Lárus Helgi Ólafsson och Sigrún Magnúsdóttir som företrätt partiet både i alltinget och i fullmäktige i Reykjavík.

Sigrún Magnúsdóttir fyller 87 år i dagarna och är därmed den äldsta kandidaten till fullmäktige i det här valet. Yngst är Renässans Bóas Sigurjónsson som nyligen fyllde 18 år.

Överst på Piratpartiets lista finns Dóra Björt Guðjóns­dótt­ir som redan i dag sitter i fullmäktige. Nummer två på valsedeln är Alexandra Briem - som under mandatperioden blev den första transpersonen i världen att väljas till ordförande för en kommunstyrelse. Nummer 21 på listan är författaren Kamilla Einarsdóttir.

Ännu längre bak på Piratpartiets valsedel finns tidigare alltingspolitikern Helgi Hrafn Gunnarsson och tidigare fullmäktigeledamoten Halldór Auðar Svansson. På listans sista plats - nummer 46 - står författaren Mazen Maarouf.

Sanna Magdalena Mörtudóttir blir även i det här valet toppkandidat för Islands socialistparti. Bland kändisarna märks Bára Halldórsdóttir - aktivisten som avslöjade skandalen på Klaustur, Björks son Sindri Eldon Þórs­son som arbetar som skivsäljare och författaren Odd­ný Eir Ævars­dótt­ir.

Renässans lista i Reykjavík toppas precis som 2018 av Þórdís Lóa Þórhallsdóttir och Pawel Bartoszek. Längre bak på listan finns artisten Hera Björk Þórhallsdóttir - som har representerat Island i Eurovision - och Jón Steindór Valdimarsson som företrätt partiet i alltinget.

Folkets partis valsedel är de främsta kändisarna politiker. Långt från valbar plats finns bland annat partiledaren Inga Sæland och Tómas A. Tómasson. Toppar listan gör Kolbrún Baldursdóttir - som i dag representerar partiet i fullmäktige - följd av ersättaren Helga Þórðardóttir som tidigare varit partiledare för nyligen nedlagda Gryning.

Ansvarsfull framtid tog beslutet att kandidera mycket snabbt. På kvällen den 6 april efterlyste partiet kandidater på Facebook. Vid lunch den 8 april stängdes möjligheten att lämna in listor. Nu har partiet 26 namn på valsedeln som toppas av grundaren Jóhannes Loftsson.

Nybildade kommunpartiet Reykjavík - bästa staden har Gunnar H. Gunnarsson som första namn på listan. Längst bak - på plats 24 - finns Birgitta Jónsdóttir som har representerat Rörelsen, Medborgarrörelsen och Piratpartiet i alltinget samt har kandiderat till alltinget för Islands socialistparti.

Gunnar H. Gunnarsson är 80 år och blir därmed den äldsta toppkandidaten i valet. Yngst på första platsen är Sanna Magdalena Mörtudóttir som är 30 år. Den genomsnittliga kandidaten till fullmäktige är knappt 48 år.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas och här mer om Centerpartiets kandidater i kommunalvalet.