tisdag 5 april 2022

Minister ber om ursäkt - kallade vd "den där svarta"

När infrastrukturminister Sigurður Ingi Jóhannsson skulle fotograferas tillsammans med Vigdís Häsler Sveinsdóttir, vd för Bændasamtök Íslands, omnämnde han henne som "den där svarta". Nu anklagas han för rasism. Sigurður Ingi Jóhannsson har bett om ursäkt och statsminister Katrín Jakobsdóttir anser att det är tillräckligt. Men långt ifrån alla håller med.

I torsdags höll Bændasamtök Íslands - böndernas branschorganisation - den årliga kongressen Búnaðarþing på Hótel Natura i Reykjavík. På den efterföljande middagen brukar ledande politiker från partierna i alltinget vara på plats. Inte minst brukar många framstegspartister delta eftersom det finns starka band mellan partiet och bonderörelsen.

Men redan innan torsdagens kongress var relationerna frostigare än vanligt. Skälet är att såväl vd:n Vigdís Häsler Sveinsdóttir och ordföranden Gunnar Þorgeirsson är självständighetspartister. Hon har tidigare varit sekreterare till Jón Gunnarsson när han var kommunikationsminister och han var tidigare ordförande för Sam­band garðyrkju­bænda, trädgårdsodlarnas förening.

Den första incidenten inträffade enligt DV mellan Gunnar Þorgeirsson och Lilja Alfreðsdóttir, kulturminister och vice ordförande för Framstegspartiet. Tidigare hade hon även ansvar för högre utbildning. Då var han en skarp kritiker av hennes beslut att låta jordbrukshögskolan Land­búnaðar­há­skól­i Íslands ta över ansvaret för trädgårdsodlingsutbildningen Garðyrkju­skól­inn á Reykj­um.

När han kom till Framstegspartiets bord under middagen för att hälsa ska han direkt ha blivit avvisad av Lilja Alfreðsdóttir. Gunnar Þorgeirsson säger i Morgunblaðið att han valde att gå därifrån eftersom han inte kände sig välkommen. Hon hävdar att hon inte varit förtjust i hans uttalanden och att hon inte ville krama honom.

Händelsen illustrerar de ovanligt svala relationerna mellan Framstegspartiet och Bændasamtök Íslands. Men de senaste dagarna är det Sigurður Ingi Jóhannssons beteende som har blivit en skandal. Han anklagas nu av oppositionspolitiker för att ha uttryckt sig rasistiskt.

Sigurður Ingi Jóhannsson är infrastrukturminister och ledare för Framstegspartiet. Under kongressen skulle han fotograferas ihop med bland annat Vigdís Häsler Sveinsdóttir. Han ska då ha refererat till henne som "den där svarta". Kommentaren syftade på att hon har indonesisk bakgrund.

Ryktena om uttalandet hann cirkulera ett par dagar. Ingveldur Sæmundsdóttir, hans sekreterare, förnekade först i Fréttablaðið att han hade talat om Vigdís Häsler Sveinsdóttir på det sättet. Hon hävdade också att hon stått bredvid Sigurður Ingi Jóhannsson hela tiden.

Snart gick Vigdís Häsler Sveinsdóttir själv ut på Facebook och kommenterade händelsen. Hon skrev att Ingveldur Sæmundsdóttir inte var närvarande när orden föll men att flera andra hörde hur han kallade henne "den där svarta". Hon konstaterade att han var ansvarig för "oerhört sårande kommentarer".

Vidare kopplade hon Sigurður Ingi Jóhannssons uttalanden till fördomar baserade på etnicitet eller hudfärg. Det var också kränkande att hans sekreterare förnekade eller bortförklarade händelsen.

Strax därpå bad Sigurður Ingi Jóhannsson om ursäkt på Facebook. Han ångrade sina ord och beklagade att den läxa som han nu lärt sig gått ut över en annan person. Vidare skrev han att han alltid utgått från att alla människor har samma värde och att han har behandlat personer han möter efter den principen.

Skandalen fick en fortsättning i alltinget. Halldóra Mogensen, alltingsledamot för Piratpartiet, tog upp händelsen med statsminister Katrín Jakobsdóttir under en frågestund. Halldóra Mogensen ansåg att det rörde sig om ett rasistiskt uttalande. Hon undrade också om Katrín Jakobsdóttir tyckte att han borde avgå.

Katrín Jakobsdóttir svarade att regeringskollegans uttalanden var oacceptabla. Samtidigt hade han ärligt bett om ursäkt. Det var också viktigt att kunna acceptera en sådan ursäkt. Därför ansåg hon att han gjort tillräckligt för att reda ut situationen. Hon tänkte inte kräva hans avgång.

Sigmar Guðmundsson, alltingsledamot för Renässans, höll inte med. Han ansåg att händelsen underströk behovet av en debatt om fördomar som finns inom alla delar av samhället - och även inom regeringen.

Dessutom ansåg Sigmar Guðmundsson att det var uppenbart att Sigurður Ingi Jóhannsson brutit mot alltingets etiska regler. De säger bland annat att ledamöter inte får bete sig på ett sätt som misskrediterar alltinget.