fredag 29 april 2022

Politiker i alltinget förnekar sexköp i Thailand

Tómas A. Tómasson var 64 år när han i Thailand hade sex med en 26-årig kvinna. Men han ger inget klart svar på frågan om han skulle ha köpt sex. Sju år senare valdes han in i alltinget för Folkets parti. Ordföranden Inga Sæland står bakom Tómas A. Tómasson och anser att ingen har att göra med vem han hade sex med långt innan han gav sig in i politiken.

I höstas valdes Tómas A. Tómasson in i alltinget för Folkets parti. Han var då 72 år - vilket gjorde honom till den äldsta nyvalda parlamentarikern genom tiderna på Island. I valet toppade han partiets lista i norra Reykjavík. För islänningarna var han dock redan ett känt namn som grundare av hamburgarrestaurangen Hamborgarabúlla Tómasar.

Nu ifrågasätts hans kvinnosyn efter en händelse som inträffade 2014 - alltså sju år innan han gick med i Folkets parti och kandiderade till alltinget.

En bekant publicerade i veckan en skärmdump från en chattkonversation med Tómas A. Tómasson. Samtalet ägde rum när han var på semester i Bangkok i Thailand:
"En underbar 26-åring på cirka 45 kilo lämnade rummet utan kondom. Men jag började med massören tidigare i dag, kvällen är ung, 20.21".
Tómas A. Tómasson lovade också sin vän att han skulle meddela "när jag tar en för dig".

Konversationen spreds snabbt på Facebook och nådde också de isländska medierna. Vísir frågade Tómas A. Tómasson om han hade köpt sex. Svaret var att det närmast var en definitionsfråga:
"Jag har bjudit en kvinna på restaurang och det har slutat med sex. Om det är att betala för sex, ja, vad ska jag då svara dig? Är det att betala för sex?"
Efter att han fått veta att medierna fått kännedom om chattkonversationen publicerade han själv skärmdumpen på Twitter. Men han valde snart att radera inlägget. Han svarade heller aldrig direkt på om han hade köpt sex. Han poängterade dock att han var singel vid tillfället.

Inga Sæland, ledare för Folkets parti, säger till Vísir att ingen annan har att göra med vem Tómas A. Tómasson hade sex med för åtta år sedan. Hon anser att tonen i chatten är "motbjudande" men att vänner ofta använder grovt språk. Hon uppger att han förnekat att han köpt sex och att en enig partistyrelse står bakom honom:
"Det här är en personlig sak och jag är egentligen totalt överraskad över att detta har fått spridning. ... Vi kommer inte göra annat än att stödja vår ledamot och vi gör det lika stolt framåt som tidigare."
Enligt Inga Sæland är saken nu utagerad från partiets sida. Även om det förekommer rykten finns det hittills inga bevis för att Tómas A. Tómasson skulle ha köpt sex.