torsdag 28 april 2022

Renässans lämnar allians i Garðabær - lanserar egen lista

Genom att gå ihop i Garðabærlistan skulle fem partier tillsammans kunna utmana Självständighetspartiet om makten i kommunen. Men så blev det inte. I valet 2018 fick Självständighetspartiet 62 procent av rösterna - mer än dubbelt så många som huvudutmanaren. Inför årets val splittras Garðabærlistan när Renässans går till val på egen hand.

Hela 2000-talet har Självständighetspartiet haft egen majoritet i Garðabær - Islands sjätte största kommun med omkring 18 000 invånare. Inför valet 2018 ville fem oppositionspartier bryta Självständighetspartiets maktdominans i kommunen. Därför bildade de Garðabærlistan.

Initiativet innebar att Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Renässans, Piratpartiet och Ljus framtid ställde upp med en gemensam lista. På valsedeln fanns också plats för oberoende kandidater. Det var en lista där liberaler och vänsterkandidater skulle utmana Självständighetspartiet.

När rösterna hade räknats stod det klart att Självständighetspartiet fick 62 procent och åtta mandat. Garðabærlistan fick 28,1 procent och tre mandat. Centerpartiet fick 6,8 procent och Framstegspartiet 3,1 procent - vilket inte räckte till mandat för något av partierna.

Valet slutade alltså med fyra år till med egen majoritet för Självständighetspartiet. Inför årets kommunalval har Gunnar Einarsson - som har varit kommunchef sedan 2005 - meddelat att han inte kandiderar på nytt. På Självständighetspartiets lista i kommunalvalet återfinns han på sista plats.

Toppkandidat för Självständighetspartiet är Almar Guðmundsson. I provvalet besegrade han Áslaug Hulda Jónsdóttir med 41 röster - och hon valde att inte acceptera andra platsen på listan. Den gick i stället till Björg Fenger. Trea på listan är Sigríður Hulda Jónsdóttir som också aspirerade på första platsen. De tre översta namnen sitter alla redan i fullmäktige.

Inför valet meddelade Renässans att partiet lämnar Garðabærlistan och ställer upp på egen hand. Toppnamnet på listan är Sara Dögg Svanhildardóttir som i valet 2018 stod överst på Garðabærlistans valsedel.

Försöket att samla oppositionen till vänster och i mitten för att rösta bort Självständighetspartiet från makten är alltså historia. Utöver Renässans avhopp från alliansen har dessutom Ljus framtids verksamhet i kommunen upphört.

Ny toppkandidat för Garðabærlistan är läraren Þorbjörg Þorvaldsdóttir. Ingvar Arnarson och Harpa Þorsteinsdóttir - som representerar partiet i fullmäktige i dag - är nummer två och tre på listan.

Framstegspartiets lista toppas av Brynja Dan Gunnarsdóttir. Nummer två på valsedeln är tidigare basketstjärnan Hlynur Bæringsson. Överst på Centerpartiets lista finns Lárus Guðmundsson.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Garðabær.