tisdag 19 april 2022

Största jordskalvet på Reykjanes hittills i år

Ett jordskalv med en magnitud på 3,9 skakade sydvästra Island i måndags kväll. Skalvet var det kraftigaste i området i år. Det följdes av en serie jordskalv som kändes på Reykjanes. Sedan dess har över tusen jordskalv registrerats i regionen. Det finns också tecken på att magma strömmar in på fem till sju kilometers djup.

Sedan utbrottet vid Fagradalsfjall upphörde i september förra året har inte den vulkaniska aktiviteten i området stannat av. Flera långa serier med jordskalv har följts av magmarörelser - vilket tolkats som ett tecken på att ett nytt utbrott skulle kunna vara på väg i området. Vid Fagradalsfjall noterades de senaste magmarörelserna i december.

Men de senaste veckorna har det varit lugnt. Eftersom detta är ett område där kontinentalplattorna glider isär äger jordskalv rum ständigt. På sistone har det dock inte rört sig om några större skalv.

Lugnet bröts klockan 21.20 i måndags kväll. Då skakades sydvästra Island av ett jordskalv med en magnitud på 3,9 - det kraftigaste skalvet i regionen sedan i november förra året. Skalvets epicentrum var sju kilometer öster om Reykjanestá, sydvästspetsen på halvön Reykjanes.

Inom loppet av drygt tre timmar följde ytterligare sex jordskalv som hade en magnitud på minst 3. Rapporter om att skalven kändes kom från flera orter på Reykjanes som Grindavík, Keflavík och Vogar.

Jordskalvet utlöste en serie av efterskalv. Bara under det första dygnet registrerades omkring tusen skalv i området.

Sedan dess har den seismiska aktiviteten mattats av. Jordskalven fortsätter dock - men de är färre och svagare. Under påsken noterades 50 till 100 skalv om dagen. Dessa skalv skedde främst väster om Grindavík nära Reykjanestá men också nära Fagradalsfjall och Krýsuvík.

I söndags morse skedde två nya större skalv. De uppmättes till 3,5 respektive 3,2 och hade epicentrum till havs några kilometer från Eldey utanför Reykjanes kust.

Jordskalvssvärmen följdes inte av några rörelser i jordskorpan som skulle kunna signalera att de förebådade ett vulkanutbrott. Däremot är det troligt att jordskalven har ett samband med magmarörelser på fem till sju kilometers djup.

Magman rör sig i dagsläget inte mot ytan särskilt snabbt. Det finns inga tecken på någon anmärkningsvärd landhöjning i området.

Här kan du läsa mer om den senaste jordskalvssvärmen vid Fagradalsfjall.