tisdag 3 maj 2022

Avhugget hästhuvud på nidstång i Reykjavík

Ett avhugget hästhuvud spetsat på en nidstång väntade boende vid Skrauthólar i Reykjavík i fredags. På en papperslapp i hästens mun fanns ett budskap på isländska som påminde om förbannelser. Nu är frågan vem nidstången var riktad mot - och vem som kan ha skjutit och skurit halsen av en häst. Den kontroversiella organisationen Sólsetrið finns på platsen.

På fredagsförmiddagen gjorde boende vid Skrauthólar vid fjället Esjas rötter i Reykjavík en förfärande upptäckt. På grusvägen fanns en nidstång. Någon hade spetsat ett hästhuvud på en påle. Det stod direkt klart att det rörde sig om en häst som nyligen dödats. På skallen fanns tydliga blodspår.

Polis kallades till platsen. I hästens mun hittade de en hoprullad papperslapp. Innehållet har inte offentliggjorts men närboende har vittnat om att texten ska ha varit något slags förbannelse skriven på isländska.

Hästhuvudet hämtades av Matvælastofnun. Myndighetens personal kunde konstatera att hästen hade dödats med ett skott i halsen och att den inte gick att identifiera eftersom den inte hade något chipp. På Island ska hästar märkas med chipp - men chippen sitter ofta vid halsen och den här hästen hade skurits ganska högt upp.

Under vikingatiden användes nidstänger mot personer som skulle drabbas av olycka. En nidstång bestod av en trästång med ett nyslaktat djurhuvud. Djurets uppspärrade gap ska peka mot den som ska råka ut för olyckan. I regel försågs nidstången med runor eller besvärjelser med en önskan om att den drabbade skulle landsförvisas eller dö.

Än i dag används nidstänger - men då är det kanske i första hand ett symboliskt hot. Offren upplever ofta att situationen är mycket obehaglig. Den här typen av händelser har i regel utretts av polisen som olaga hot.

En av de boende vid Skrauthólar är Guðni Hall­dórs­son, ordförande för hästorganisationen Lands­sam­band hesta­manna­fé­laga. Han skrev på Facebook att han tolkade händelsen som ett hot. Själv var han på resande fot. Hustrun Kristjana Þór­ar­ins­dótt­ir ansåg att nidstången var så hotfull att hon lämnade hemmet.

Inledningsvis trodde Guðni Halldórsson att han var måltavla för nidstången. Han utgick från att den hade rests av någon med koppling till Sólsetrið, en organisation som också håller till vid Skrauthólar och som han har kritiserat. Tolv medlemmar ska bo i gamla bussar på marken. Men det är sammankomsterna som har fått mest uppmärksamhet.

Det har funnits uppgifter om användning av narkotika, fester inpå småtimmarna och sex mellan medlemmarna samtidigt som barn ska ha varit närvarande. I förra veckan publicerades en inbjudan som vissa tolkade som en uppmuntran till användning av psykedeliska droger och sexualisering av barn.

Snart fick Guðni Halldórsson anonym information om att han inte skulle ha varit målet för nidstången. Den ska i stället ha varit riktad mot Sólsetrið. Något som talar för det är budskap som har klottrats på några av organisationens skyltar de senaste dagarna: perrar (pervon) och djöflar (jävlar).

Grundaren Linda Mjöll Stefánsdóttir säger i DV att inbjudan feltolkats. Alla ska ha varit påklädda och bara en liten mängd hallucinogener ska ha funnits på platsen. En besökare uppger för Mannlíf att det som lockade henne till Skrauthólar var dans och varm choklad.

Linda Mjöll Stefánsdóttir säger i DV att hon fått en rad negativa kommentarer och hotfulla budskap om Sólsetriðs verksamhet. Hon hävdar dock att det rör sig om missförstånd. Hon tycker också att nidstången är mycket obehaglig:
"Detta är något från en så mörk värld - vad är det här egentligen för värld? Det här är något som tar mig till en iskall plats. Ska även jag fly mitt hem? Jag har aldrig låst mitt hem. Aldrig."
Händelsen utreds nu av polis.

Här kan du läsa mer om nidstänger.