onsdag 11 maj 2022

Birgitta Jónsdóttir hävdar nytt parti förfalskat underskrift

På plats 24 på nybildade kommunpartiet Reykjavík - bästa stadens lista finns Birgitta Jónsdóttir. Efter finanskraschen har hon varit tongivande inom Piratpartiet och Rörelsen. Nu hävdar hon att hennes namnteckning är förfalskad. Hon ska aldrig ha sagt ja till att kandidera för det nya partiet. Men namnen på listan är redan spikade - och hon måste stå kvar som kandidat.

Det var rörigt i Rådhuset i Reykjavík när nybildade partiet Reykjavík - bästa staden lämnade in sin kandidatur. RÚV följde toppkandidaten Gunnar H. Gunnarsson när han plockade fram de nödvändiga underskrifterna och bläddrade bland sina papper. Han talade om en sömnlös natt men god stämning.

Partiet har hittills inte gjort några större avtryck i valrörelsen. Reykjavík - bästa staden vill bland annat få bort inrikesplatsen från Vatnsmýri. Toppkandidaten Gunnar H. Gunnarsson vill i stället sälja marken för att bygga bostäder. Han räknar med att det kan ge intäkter på 200 miljarder isländska kronor. Han vill bygga mycket och tätt - vilket också ger miljövinster och främjar resandet med kollektivtrafik.

I opinionsmätningarna har inte partiet nått 1 procent. Inget tyder på att Reykjavík - bästa staden skulle kunna få några mandat i fullmäktige. Och de två senaste dagarnas turer kring Birgitta Jónsdóttir förbättrar knappast oddsen.

På hedersplatsen - som nummer 24 och allra sist på valsedeln - finns Birgitta Jónsdóttir. Under åren efter finanskraschen var hon en tongivande politiker. Hon representerade Piratpartiet, Rörelsen och Medborgarrörelsen i alltinget. Därefter försökte hon sig på en misslyckad återkomst inom Piratpartiet. Förra valet kandiderade hon för Islands socialistparti.

Listan har varit klubbad och offentlig i en månad. Ändå var det enligt Birgitta Jónsdóttir först i måndags hon fick veta att hon stod på Reykjavík - bästa stadens valsedel. Hon ska ha fått beskedet av Vísir som ville intervjua henne inför lördagens kommunalval.

Birgitta Jónsdóttir hävdade att hon aldrig tackat ja till att kandidera för det nybildade partiet. Hon hade sagt att hon kunde bidra med råd - men hon tänkte inte rösta på Reykjavík - bästa staden. I stället hade hon den här gången tänkt rösta på Piratpartiet. Det enda hon skrivit under var ett stöd för själva kandidaturen.

I går gick Birgitta Jónsdóttir ut på Facebook och anklagade Reykjavík - bästa staden för att ha förfalskat hennes namnteckning. Men beskedet från valnämnden var att hon inte kunde bli struken som kandidat. Även om underskriften skulle vara förfalskad gick det inte att ändra listorna.

Eva Bryndís Helgadóttir, valnämndens ordförande i Reykjavík, säger i Morgunblaðið att anmärkningar måste göras innan en kandidatur slutgiltigt har godkänts. Därefter är det inte möjligt att stryka några kandidater. Därför står Birgitta Jónsdóttir som kandidat för Reykjavík - bästa staden oavsett hon vill det eller inte.

Ledningen för Reykjavík - bästa staden diskuterade situationen i går kväll. I ett uttalande skriver partiet att situationen är beklaglig. Birgitta Jónsdóttirs besvikelse är dock en överraskning. De beklagar också debatten om förfalskningen och hennes missnöje. Ledningen anser sig i nuläget inte kunna ta ställning till om underskriften är falsk. Oavsett vilket understryker de att partiets kandidatur i sig är giltig.

Birgitta Jónsdóttir skriver vidare på Facebook att hon saknar ord över den situation hon hamnat i. Hon talar också om att göra en polisanmälning. Hon anser dessutom att namnteckningen på kandidatblanketten inte alls är lik hennes egen.

Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttir i kommunalvalet.