
När coronakrisen drabbade Island valde partierna i kommunfullmäktige i Akureyri att gå ihop. Samtliga samlades i en storkoalition där syftet var att lägga stridsfrågor åt sidan för att i stället fokusera på att rädda jobb och bekämpa pandemin.
Men ett beslut - där storkoalitionen inte var enig - väckte starka reaktioner. Från och med 2025 skulle det införas ett totalförbud mot lösgående katter. Skälet var att antalet utekatter ansågs vara ett bekymmer. Utekatterna var också ett hot mot fågellivet.
Konstnären Snorri Ásmundsson blev så upprörd att han grundade ett kattparti med målet att riva upp förbudet. Ett annat vallöfte var att verka för att byta ut örnen i kommunvapnet mot en katt. Snorri Ásmundsson lyckades samla ihop de nödvändiga underskrifterna och elva kandidater.
Det är nio partier som ställer upp i kommunalvalet den 14 maj. Utöver Kattkandidaturen är det Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet, Centerpartiet, Folkets parti och Kommunlistan som går till val.
Den här gången verkar det inte vara aktuellt med någon storkoalition. Samtliga toppkandidater svarar nej på den frågan i RÚV. Men vilka som ska regera de fyra kommande åren är ytterst osäkert. En opinionsmätning utförd av RHA visar att valet kan bli mycket jämnt.
Självständighetspartiet är störst med 16,7 procent och två mandat. Socialdemokraternas 14,9 procent och Kommunlistans 14,3 procent räcker också till två mandat i fullmäktige.
Framstegspartiet får 13 procent, Folkets parti 11,3 procent, Gröna vänstern 7,9 procent, Kattkandidaturen 7,8 procent och Centerpartiet 7,4 procent. Det ger dessa fem partier varsitt mandat i fullmäktige. Piratpartiet får 6,4 procent - vilket inte räcker till något mandat.
Kattkandidaturen ser alltså ut att vara på väg in i fullmäktige. Och frågan om kattförbudet engagerar många. Ett enigt fullmäktige röstade nyligen för att riva upp det totalförbud som skulle införas 2025. De nya reglerna innebär att det från och med årsskiftet blir förbjudet att ha lösgående katter utomhus från midnatt till klockan 7. Katter får heller inte gå fritt under fåglarnas häckningstid.
Det är uppenbart att Kattkandidaturen betraktas som ett hot av andra partier. Hjörleifur Hallgríms Herbertsson är nummer 22 på Folkets partis lista i valet. I en debattartikel antyder han att Snorri Ásmundsson främst är intresserad av den ekonomiska ersättningen för att sitta i fullmäktige. Han tycker också att det är bisarrt att han aspirerar på posten som kommunchef:
"Gud bevare mig från det eftersom jag fortsatt vill bo här i min underbara födelse- och uppväxtstad."
Ásgeir Ólafsson Lie, som är nummer två på Kattkandidaturens valsedel, uppmanar i ett öppet brev Folkets partis toppkandidater att ta avstånd från Hjörleifur Hallgríms Herbertsson. Han skriver att det rör sig om smutskastning från Folkets partis kampanjansvariga och att han ofta vänder sig mot personer som inte bott i Akureyri i hela sitt liv:
"Jag vägrar att tro att ni vill stå för en sådan argumentation och valrörelse."
Kattkandidaturen sticker ut på ett annat sätt. Det är tradition att personer som kandiderar till fullmäktige presenterar sig med yrkestitel. De fem översta på Kattkandidaturens lista uppger i stället för vilka katter de ställer upp. Snorri Ásmundsson kandiderar för sin katt som lystrar till namnet Reykjavík.
Det nya partiet har även påverkat valrörelsen på andra sätt. Den lokala tv-kanalen N4 bjöd in de kandiderande partierna till en valdebatt. De krävde också deltagarna på en avgift på 150 000 isländska kronor. Snorri Ásmundsson meddelade att det var oetiskt att ta betalt. Han tackade också nej till en sänkt avgift till 100 000. Det hela slutade med att N4 ställde in det planerade programmet, rapporterar Vísir.
Här kan du läsa mer om kattdebatten i Akureyri.