måndag 30 maj 2022

Lottdragning avgjorde tre isländska kommunalval

I tre isländska kommuner var det lotten som fick avgöra vilka som skulle ta plats i fullmäktige. Och i en kommun räckte det inte med omräkning av resultatet för att undvika lottdragning. Samtidigt kan Kristinn Jónasson - som har varit kommunchef i Snæfellsbær i 24 år - räkna med ytterligare fyra år på uppdraget efter Självständighetspartiets valseger.

I tretton isländska kommuner fanns det inga partier att rösta på i lokalvalen den 14 maj. I stället blev det personval där bara den som tidigare har suttit i fullmäktige har möjlighet att inte vara tillgänglig. Eftersom det bara hålls personval i småkommuner blir det ofta också mycket jämnt. Och i tre kommuner krävdes lottdragning.

I Tálknafjarðarhreppur i Västfjordarna var det 189 personer som hade rösträtt. Av dem var det 72 som valde att lägga sin röst på Jóhann Örn Hreiðarsson, 67 på Lilja Magnúsdóttir, 57 på Jenný Lára Magnadóttir och 44 på Guðlaugur Jónsson.

Fullmäktige i Tálknafjarðarhreppur har fem platser. Och både Jón Ingi Jónsson och Marinó Bjarnason fick 43 röster. Det var alltså oavgjort i kampen om den sista platsen. För att kunna utse en ordinarie ledamot och en ersättare ordnade valnämnden lottdragning. Där segrade Jón Ingi Jónsson som fick den ordinarie platsen medan Marinó Bjarnason blev ersättare.

Valnämnden fick in en önskan om att räkna om resultatet. Den förändrade dock inte utgången utan Jón Ingi Jónsson och Marinó Bjarnason stod kvar på 43 röster var. Valnämnden beslutade därför att fastställa valresultatet - och därmed också Jón Ingi Jónssons plats i fullmäktige.

Ännu jämnare blev det i Súðavíkurhreppur, en annan kommun i Västfjordarna. Kommunchefen Bragi Þór Thoroddsen fick totalt 57 röster från de 174 röstberättigade. Därefter följde Aníta Björk Pálínudóttir med 47 röster och Yordan Slavov Yordanov med 39 röster.

Kommunfullmäktige i Súðavíkurhreppur har fem platser. Här var det tre personer som fick 34 röster var: Jónas Ólafur Skúlason, Kristján Rúnar Kristjánsson och Eiríkur Valgeir Scott. Här lottades Jónas Ólafur Skúlason till platsen som fjärde ordinarie ledamot och Kristján Rúnar Kristjánsson fick den femte och sista ordinarie platsen. Eiríkur Valgeir Scott lottades till ersättare.

Lottdragning blev det också i Fljótsdalshreppur på östra Island. Här var det 85 personer som hade rösträtt. Flest röster fick kommunalrådet Jóhann Frímann Þórhallsson. Det var 50 kommuninvånare som gav honom sitt stöd för ytterligare en mandatperiod. Invalda i fullmäktige blev även Lárus Heiðarson med 35 röster, Kjartan Benediktsson med 32 röster och Halla Auðunardóttir med 27 röster.

Både Anna Jóna Arnmarsdóttir och Urður Gunnarsdóttir fick 18 röster. Det var alltså dött lopp om den femte och sista platsen i fullmäktige. Här var det Anna Jóna Arnmarsdóttir som vann lottdragningen och fick platsen.

Det var andra gången just Anna Jóna Árnmarsdóttir var inblandad i en lottdragning - men första gången hon vann. Värt att notera är också att hon i kommunalvalet 2018 fick 32 röster - vilket var näst flest i hela kommunen.

Kanske är det en utdragen konflikt i Fljótsdalshreppur som ligger bakom det minskade stödet. Under mandatperioden väckte hon misstroende mot kommunalrådet Gunnþórunn Ingólfsdóttir som röstades bort från posten. Uppdraget gick därefter till Jóhann Frímann Þórhallsson som ställt sig bakom misstroendeförklaringen.

Inför valet meddelade Gunnþórunn Ingólfsdóttir att hon inte stod till förfogande för en ny mandatperiod.

I Snæfellsbær på västra Island var det också jämnt - men här kandiderade två listor: Självständighetspartiet och Snæfellsbærs kommunfrågeförbund. Här segrade Självständighetspartiet med 52,8 procent av rösterna och fyra mandat medan rivalen fick 47,2 procent och tre mandat.

Segern för Självständighetspartiet innebär att Kristinn Jónasson får fortsätta som kommunchef - ett uppdrag han haft i 24 år. Han fanns inte på Självständighetspartiets valsedel men var ändå partiets kandidat till toppjobbet i kommunen. Om han fullföljer denna mandatperiod kommer han att ha haft uppdraget i 28 år.

Än så länge är det dock inte ens ett familjerekord. Kristinn Jónassons pappa var kommunchef i hela 30 år. Rekordinnehavare i landet är sannolikt Sigurgeir Sigurðsson som hade motsvarande jobb i Seltjarnarnes från 1965 till 2002.

I Flóahreppur på södra Island var det 38 av de 129 väljare som röstade på lokalpartiet T-listan som strök över Elín Höskuldsdóttirs namn. Det var så många som kryssade bort henne att Harpa Magnúsdóttir tog hennes plats i fullmäktige. I valet fick T-listan två mandat - där Elín Höskuldsdóttir var nummer två på listan och Harpa Magnúsdóttir nummer tre.

Det var enda gången i det här kommunalvalet som överstrykningarna var tillräckligt många för att fälla en kandidat. Men mest överstruken i hela landet var Hildur Björnsdóttir, Självständighetspartiets toppkandidat i Reykjavík. Det var 290 personer som strök över hennes namn. Vidare var det 129 som ratade fyran Marta Guðjónsdóttir, 123 som ratade trean Kjartan Magnússon och 117 som ratade sjuan Helgi Áss Grétarsson.

De fyra kandidater som ströks över flest gånger var alltså självständighetspartister. Femma bland de överstrukna var Hjálmar Sveinsson, som var nummer fem på Socialdemokraternas valsedel i Reykjavík. Hans namn kryssades över 114 gånger.

Här kan du läsa mer om de isländska kommunalvalen.