torsdag 5 maj 2022

Ny magma strömmar in nära Fagradalsfjall

På ett djup av 16 kilometer samlas ny magma öster om Fagradalsfjall. Och hittills i år har 5 400 jordskalv registrerats på Reykjanes. Utvecklingen kan betyda att ett nytt vulkanutbrott på halvön närmar sig. Magma började strömma uppåt mot ytan direkt efter att det förra utbrottet i regionen slutade i september förra året.

Vulkanutbrottet som började vid Fagradalsfjall i mars förra året var det första på Reykjanes sedan 1240. Utbrottet kom efter ett drygt år av ständiga jordskalvssvärmar och landhöjning som pekade på att magma närmade sig ytan.

Efter det halvårslånga utbrottet har aktiviteten fortsatt. Veðurstofa Íslands konstaterar nu i en analys att det inte alls är lugnt i området.

Hittills i år har omkring 5 400 jordskalv registrerats på Reykjanes. De flesta har inträffat vid Reykjanestá, norr om Grindavík, vid Kleifarvatn och vid Fagradalsfjall.

Det största skalvet efter utbrottets slut inträffade den 12 april och hade en magnitud på 3,9. Ytterligare tio jordskalv har haft en magnitud på minst 3.

Trots den omfattande aktiviteten är det lugnare i området nu än under perioden före utbrottet. De fyra månader som föregick vulkanutbrottet vid Fagradalsfjall skedde 9 600 jordskalv - och hela 37 av dessa hade en magnitud på 3 eller mer.

Jordskalv förekommer alltid i regionen eftersom det rör sig om ett område där kontinentalplattorna glider isär. Just nu sker dock en viss landhöjning utöver det normala - och det tyder på ett samband mellan jordskalven och magmarörelser.

Expansionen är enligt Veðurstofa Íslands sannolikt ett tecken på att magma nu strömmar in på 16 kilometers djup öster om Fagradalsfjall. Inget pekar i dagsläget mot att magma redan skulle närma sig ytan - men en sådan utveckling kan ske inom loppet av några få dagar.

Både magmarörelserna och jordskalven är skäl för myndigheten att övervaka området särskilt noga. Utbrottet vid Fagradalsfjall tolkades av många experter som en tänkbar start på en serie av vulkanutbrott på Reykjanes - och utvecklingen hittills ger den teorin ett visst stöd.

Ännu en jordskalvssvärm i regionen började i går. Det största skalvet hittills inträffade 00.09 i natt och uppmättes till 3,4. Skalvet hade sitt epicentrum vid Kleifarvatn och kändes i bland annat Reykjavík. Under det första dygnet registrerades ett hundratal skalv i området.

Här kan du läsa mer om aktiviteten på Reykjanes.