fredag 27 maj 2022

Topp från småkommun besegrade rival från storkommun

Inför samgåendet mellan Langanesbyggð och Svalbarðshreppur stod det klart att kommunalvalet skulle stå mellan kommunalråden i de två kommunerna. Och det var Sigurður Þór Guðmundsson från den mindre kommunen Svalbarðshreppur som segrade med lokalpartiet Bättre bygd. Han kan nu bli kommunalråd i den nya storkommunen.

I mars i år röstade en majoritet av invånarna i Langanesbyggð och Svalbarðshreppur på nordöstra Island för att gå ihop. Med 94 invånare är Svalbarðshreppur en av Islands minsta kommuner. Mycket av den kommunala servicen som Svalbarðshreppur är skyldig att erbjuda köps in från Langanesbyggð - som med 504 invånare är betydligt större.

Kommunfullmäktige i bägge kommunerna stod bakom planerna. I Svalbarðshreppur kandiderade inga partier till fullmäktige i förra valet 2018. Då fick Sigurður Þór Guðmundsson totalt 45 personröster - och det var 56 personer som röstade i valet. Han blev också kommunalråd i Svalbarðshreppur.

I grannkommunen Langanesbyggð segrade Framtidslistan med 58,8 procent av rösterna och fyra mandat. Det andra partiet i valet - U-listan - fick 41,2 procent och tre mandat.

Þorsteinn Ægir Egilsson utsågs i juni 2017 till kommunchef. Beslutet kom efter en turbulent mandatperiod i fullmäktige med tre olika majoriteter och fem kommunchefer. I valet våren 2018 toppade han Framtidslistans valsedel. Efter valsegern kunde han fortsätta som kommunchef.

Även i årets val stod Þorsteinn Ægir Egilsson överst på Framtidslistans valsedel. Och överst på det konkurrerande partiet Bättre bygds lista fanns Sigurður Þór Guðmundsson.

Och det var Sigurður Þór Guðmundsson från den mindre kommunen Svalbarðshreppur och Bättre bygd som segrade. Bättre bygd fick 59 procent av rösterna och fyra mandat medan Framtidslistan fick 41 procent och tre mandat.

Sigurður Þór Guðmundsson blir alltså kvar som kommunchef - men får nu inte basa bara över Svalbarðshreppur utan över hela den nya och avsevärt större kommunen.

En av de första frågorna blir att hitta ett namn till den nya kommunen. Inför samgåendet har invånarna haft möjlighet att lämna in förslag.

I kommunalvalet var det 433 personer som hade rösträtt. Av dem gick 352 till vallokalerna. Valdeltagandet var därmed 81,3 procent.

Här kan du läsa mer om valet i Langanesbyggð och Svalbarðshreppur.