onsdag 22 juni 2022

Bortkryssad politiker tar ändå plats i fullmäktige

Så många väljare strök över Elín Höskuldsdóttirs namn på valsedeln i Flóahreppur att hon miste sin plats i kommunfullmäktige för T-listan. Nu får hon ändå en plats i fullmäktige. Skälet är att partiets toppkandidat Sigurjón Andrésson fått jobb som kommunchef i Hornafjörður och därför avsäger sig sin plats.

I kommunalvalet i Flóahreppur på södra Island fick Framtidslistan 66,4 procent och tre mandat medan T-listan fick 33,6 procent och två mandat. Framtidslistan fick alltså majoritet i fullmäktige som har fem ledamöter.

Av de 129 kommuninvånare som röstade på T-listan var det hela 38 personer som strök över Elín Höskuldsdóttirs namn. Hon var nummer två på listan efter toppkandidaten Sigurjón Andrésson. Men andelen överstrykningar var så många att hon flyttades ned ett hack på listan.

T-listans andra plats i fullmäktige gick därför till Harpa Magnúsdóttir - nummer tre på partiets valsedel i Flóahreppur.

När det nyvalda fullmäktige samlades för första gången den 30 maj gick de tyngsta uppdragen till Framtidslistans tre ledamöter. Toppkandidaten Árni Eiríksson valdes till kommunalråd, tvåan Hulda Kristjánsdóttir fick uppdraget som kommunchef och trean Walter Fannar Kristjánsson utsågs till vice ordförande i fullmäktige.

Men den 9 juni meddelade kommunen Hornafjörður att Sigurjón Andrésson anställts som kommunchef. Det nya jobbet innebar också att han skulle flytta från Flóahreppur till den nya kommunen. Därmed blev han också skyldig att avsäga sig platsen i fullmäktige eftersom ledamöter måste vara bosatta i kommunen.

Att bo kvar i Hvítholt i Flóahreppur strax öster om Selfoss var knappast att tänka på för Sigurjón Andrésson. Avståndet till nya jobbet i Höfn i Hornafjörður är nämligen 40 mil.

Flytten gjorde alltså att en plats för T-listan i fullmäktige var vakant. Och den ska gå till första ersättaren på listan - som var Elín Höskuldsdóttir efter att hon petats ned ett hack genom överstrykningarna.

När kommunfullmäktige i Flóahreppur sammanträder nästa gång den 21 juni får Elín Höskuldsdóttir en ordinarie plats som ledamot. Hon kommer att representera T-listan ihop med Harpa Magnúsdóttir.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Flóahreppur.