tisdag 28 juni 2022

Jordskalv vid Langjökull skakar sydvästra Island

Ett jordskalv på med en magnitud på 4,6 skakade stora delar av sydvästra Island sent i fredags kväll. Skalvets epicentrum var under Langjökull - en plats där så stora skalv är sällsynta. Det följdes av en rad större efterskalv. Det har gått över tusen år sedan det senaste vulkanutbrottet i området. Än så länge finns inga tecken på att skalven skulle förebåda vulkanisk aktivitet.

Klockan 22.12 i fredags kväll inträffade ett skalv med en magnitud på 4,6 vid Langjökull - Islands näst största glaciär som är belägen på det västra höglandet. Skalvets epicentrum var på 3,7 kilometers djup.

Jordskalvet var så kraftigt att det kändes över hela Vesturland, ända till Húnaflói i norr, i huvudstadsregionen i sydväst och i Rangárþing eystra på södra Island.

Det stora skalvet följdes av en serie av efterskalv. Det hittills största uppmättes till 2,9 och ägde rum på fredagskvällen. Ytterligare ett trettiotal skalv har haft en magnitud på minst 2. Under söndagen såg det dock ut som att aktiviteten ebbade ut.

Så stora jordskalv är sällsynta i den här delen av landet. Senast ett skalv med en liknande magnitud inträffade var den 10 december 2015. Då hade skalvet sitt epicentrum vid grannglaciären Geitlandsjökull.

Företaget Into the Glacier arrangerar turer till en isgrotta i Langjökull. Driftschefen Birgitta Björg Jónsdóttir säger i Morgunblaðið att skalvet kändes tydligt i Húsafell där företaget har sin bas. Efter kontakter med myndigheterna valde företaget att inte vidta några åtgärder:
"Efter samtal med polisen i Vesturland, räddningstjänsten och Veðurstofa Íslands bestämde vi oss för att driva tunneln som om det vore en vanlig dag. Allt är i full gång hos oss och detta har inte haft någon inverkan."
Páll Einarsson, professor emeritus i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att jordskalv under Langjökull numera är ovanliga. Det är just hit som Islands västra vulkanområde - som sträcker sig från Hengill i söder - sträcker sig via Þingvellir. Den senaste tidens aktivitet kring Langjökull bryter tidigare mönster:
"Det var ett jordskalv där i april och ett annat i maj. Så det är något på gång där under glaciären som inte har varit på gång de senaste årtiondena."
Langjökull tillhör liksom Þingvellir ett område där kontinentalplattorna glider isär. Aktiviteten vid Langjökull har dock länge varit i avtagande. Det senaste vulkanutbrottet i området skedde omkring år 900 och skapade lavafältet Hallmundarhraun.

Här kan du läsa mer om Langjökull.