fredag 17 juni 2022

Nykomling kan bli Socialdemokraternas nästa ledare

Ett svagt val i Reykjavík, färre mandat i de isländska kommunerna, motvind i opinionen trots sviktande stöd för regeringen samt en ledning som misslyckats med att få upp sina hjärtefrågor på dagordningen. Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson räddade partiet i valet 2017 men har blivit allt mer ifrågasatt. Ändå har bristen på utmanare gjort honom ohotad - tills Kristrún Frostadóttir dök upp.

Ända sedan Jóhanna Sigurðardóttir lämnade posten som ordförande 2013 har Socialdemokraterna inte haft någon självskriven ledare. Hon efterträddes av Árni Páll Árnason som ledde partiet i 2013 års katastrofval. Internt lastades han dock inte för det svaga resultatet. I stället sågs det främst som en följd av att partiet lett den regering som tvingades sanera ekonomin efter 2008 års finanskrasch.

Självständighetspartiet och Framstegspartiet bildade koalition 2013. Trots att den kollapsade tre år senare gynnades inte Socialdemokraterna i opinionen. Partiet låg stadigt under 10 procent i olika väljarbarometrar. Inför nyvalet 2016 valde Árni Páll Árnason att avgå.

Efterträdaren blev Oddný G. Sigurðardóttir som ledde partiet i valet 2016 där Socialdemokraterna bara fick 5,7 procent av rösterna och tre mandat i alltinget. Hon valde att lämna ordförandeposten efter fiaskot. Samtidigt var den interna krisen så djup att flera tunga företrädare diskuterade om partiet skulle läggas ned.

Ny partiledare blev Logi Már Einarsson - en av partiets tre alltingsledamöter. Hans erfarenhet från rikspolitiken var begränsad utan var tidigare mest känd som kommunpolitiker i Akureyri. När nästa regeringskris och nyval kom 2017 blev han närmast en frälsare. Socialdemokraterna växte till 12,1 procent och fick sju mandat.

Den akuta krisen var avvärjd men ambitionerna om att kunna utmana Självständighetspartiet om rollen som statsbärande parti var långt ifrån infriade. I förra höstens val fick Socialdemokraterna 9,9 procent av rösterna. Logi Már Einarsson lyckades inte föra upp frågan om EU-medlemskap på dagordningen.

Den senaste tiden har regeringen omgärdats av en rad skandaler. Ändå fortsätter stödet för Socialdemokraterna att ligga på omkring 10 procent. Länge var Logi Már Einarsson en nödlösning som accepterades av alla i brist på andra alternativ. Frågan är om han inte snart kommer att utmanas av Kristrún Frostadóttir.

Kristrún Frostadóttir toppade partiets lista i södra Reykjavík i valet hösten 2021. Hon hade inte gått den traditionella vägen genom partiet. I stället kom hon från näringslivet med arbetet som chefsekonom på investeringsbanken Kvika färskast på meritförteckningen. Genom Kristrún Frostadóttirs inträde i politiken fick Socialdemokraterna tyngd inom ett område som traditionellt varit en svaghet.

Sedan hon valdes in i alltinget har hon blivit den kanske mest framträdande socialdemokraten. Det här är dock inte populärt i alla läger. Det ryktas om att en arbetsplatspsykolog kallats in för att lappa ihop relationen med Oddný G. Sigurðardóttir - något som inte sägs ha varit framgångsrikt. Och Kristrún Frostadóttir ser också ut att gå sin egen väg.

Under den vårvecka då partiets ledamöter reste runt i valkretsarna för att hålla möten med väljare valde Kristrún Frostadóttir att åka runt på egen hand. Hon är också den socialdemokrat som gått längst i kritiken av regeringens försäljning av Íslandsbanki - och dessutom den som fått mest gensvar för sin kritik.

Nu talas det allt mer om Kristrún Frostadóttir som nästa partiledare. Logi Már Einarsson räddade visserligen Socialdemokraterna från en total kollaps i valet 2017 men har sedan dess inte lyckats lyfta partiet ytterligare i opinionen. Vikande popularitet för regeringen har heller inte resulterat i ökat stöd för Socialdemokraterna.

I årets kommunalval tappade Socialdemokraterna mandat och backade från totalt 29 till 26 platser i fullmäktige över hela landet. Partiet förlorade dessutom stöd i Reykjavík - även om Socialdemokraterna ser ut att kunna bilda en ny koalition med Piratpartiet, Renässans och Framstegspartiet.

Dagur B. Eggertsson har varit borgmästare i Reykjavík sedan 2014. Han var vice ordförande i Socialdemokraterna under Jóhanna Sigurðardóttirs tid som partiledare men har sedan dess sagt nej till alla uppmaningar att ge sig in i rikspolitiken.

Många har sett Dagur B. Eggertsson som en stark partiledarkandidat. Intresset verkar dock svikta - och i takt med att Socialdemokraternas ställning i Reykjavík försvagas har han blivit allt mindre given som efterträdare till Logi Már Einarsson. Som läget är i dag ger det Kristrún Frostadóttir goda chanser att ta över ledarskapet.

Det som talar emot Kristrún Frostadóttir är en svagare intern förankring än andra som varit aktiva i partiet en längre tid. Hon har skaffat sig en rad ovänner - och hon har dessutom fått något av en högerstämpel. Det kan i sin tur göra henne till en kandidat som får svårt att ena partiet. Efter åren med Logi Már Einarsson och hans tydliga vänsterprofil skulle fler sannolikt kunna ställa sig bakom Dagur B. Eggertssons mittenlinje inom socialdemokratin.

Här kan du läsa mer om Kristrún Frostadóttirs inträde i politiken.