onsdag 1 juni 2022

Polis gräver upp grav 49 år efter dödsolycka vid Óshlíð

För snart 49 år sedan körde en bil av vägen mellan Bolungarvík och Ísafjörður. Den tumlade i 30 meter nedför branten. En 19-årig man omkom i olyckan - men de två övriga i bilen klarade sig nästan helt utan skråmor trots att de inte använde bilbälte. Händelsen har länge omgetts av spekulationer - och nu har polis grävt upp 19-åringens grav för att utreda dödsorsaken.

Vid fyratiden under natten mot den 23 september 1973 passerade en Ford av 1967 års modell den olycksdrabbade sträckan vid Óshlíð mellan Bolungarvík och Ísafjörður i Västfjordarna. I bilen fanns en taxichaufför, en ung kvinna och en 19-årig man, Kristinn Haukur Jóhannesson som varit på dans i Hnífsdalur och därefter på efterfest i Ísafjörður.

Han lämnade festen med fyra unga kvinnor och de träffade en taxichaufför som kunde köra dem hem. Två av kvinnorna bodde i Ísafjörður och blev avsläppta där. Därefter fortsatte de till Bolungarvík där en av dem bodde. Sedan vände chauffören, den fjärde kvinnan och Kristinn Haukur Jóhannesson tillbaka mot Ísafjörður.

Chauffören och kvinnan satt fram medan 19-åringen låg i baksätet. Han ska ha varit mycket berusad.

På vägen vid Óshlíð ska ett av bilens hjul ha låst sig i en snäv kurva. Chauffören tappade kontrollen över bilen och den störtade 30 meter nedför branten - först med fronten före men mot slutet välte den och tumlade runt. Bilen fick stopp på stranden.

Ingen av de tre använde bilbälte. Taxichauffören och kvinnan var ändå så gott som oskadda. Kristinn Haukur Jóhannesson låg död i branten med stora sår i huvudet. De två andra klarade sig. De hittade en ficklampa men fick inte syn på 19-åringen. De trodde att han kastats ut ur bilen när den störtade mot stranden.

De två överlevande tog sig uppför branten och gick till Hnífsdalur - en ansträngning som tog ungefär en timme. Där larmade de polis. En läkarstudent som polisen ringt in dödförklarade 19-åringen. Han hade då varit död så länge att likstelheten hade börjat inträda. Han hade också levrat blod i mungiporna.

Chauffören och kvinnan fördes till sjukhuset i Ísafjörður. De fick snart lämna sjukhuset efter en undersökning.

Polisen utgick hela tiden från att det rörde sig om en olycka. En mekaniker konstaterade också att bilen hade problem med styrningen. Däremot fanns det inget som bekräftade att hjulen hade låst sig.

Händelsen förklarades som en olycka. Kristinn Haukur Jóhannesson begravdes på en kyrkogård på Barðaströnd.

Men alla anhöriga fick inte ro. Det talades tidigt om en slarvig utredning från polisens sida. Och det har i årtionden cirkulerat rykten i Västfjordarna om att hela sanningen om olyckan inte kommit fram. Somliga har trott att omständigheterna snarare pekade på att det funnits skäl att granska förloppet.

I fredags grävde polisen upp graven. Tekniker och en rättsläkare var på plats. Inför domstolsbeslutet att gräva upp graven hade polisen fått tillstånd av mannens anhöriga. Polisen i Västfjordarna skriver på Facebook att det trots att det gått så lång tid finns en förhoppning om att kunna ge en bättre förklaring till dödsfallet.

Men beslutet och agerandet har väckt starka känslor. Þórólfur Hilbert Jóhannesson, biologisk bror till Kristinn Haukur Jóhannesson men som aldrig träffade honom eftersom brodern blev adopterad av en familj på Barðaströnd, säger till DV att det var dumt av polisen att berätta om utredningen och att det kan ha förstört möjligheterna att klara upp fallet.

Chauffören säger till Vísir att det är mycket olustigt att polisen har återupptagit utredningen som om det skulle kunna handla om något annat än en olycka. Han hade inte informerats om att Kristinn Haukur Jóhannessons kvarlevor skulle grävas upp.

Här kan du läsa mer om vägen förbi Óshlíð.