tisdag 5 juli 2022

Avgift väntar besökare till Fjaðrárgljúfur efter ägarskifte

Regeringen tänker inte utnyttja isländska statens förköpsrätt till fastigheten Heiði där en stor del av kanjonen Fjaðrárgljúfur ligger. Köpare av marken är Brynjólfur Baldursson genom bolaget Hveraberg. Prislappen är 280 miljoner isländska kronor. Den nya ägaren tänker börja ta ut parkeringsavgifter av besökare.

Den två kilometer långa kanjonen Fjaðrárgljúfur nära Kirkjubæjarklaustur på södra Island bildades för omkring 9 000 år sedan. Men det är först på senare år som den blivit en turistmagnet. Det stora intresset för Fjaðrárgljúfur kom först 2015 sedan Justin Bieber besökt platsen för att spela in en video.

Men Fjaðrárgljúfur har också varit utsatt för hård belastning. Både under 2018 och 2019 stängde myndigheterna området flera månader i sträck för att undvika skador på den känsliga naturen.

Nu har fastigheten Heiði - där en stor del av Fjaðrárgljúfur ingår - bytt ägare. Säljare är sex privatpersoner. Köpare är investeraren Brynjólfur Baldursson genom bolaget Hveraberg. Han har tidigare satsat stora pengar på turistnäringen i Hveragerði.

Prislappen är enligt Kjarninn 280 miljoner isländska kronor.

Regeringen hade för isländska statens räkning förköpsrätt till fastigheten. Regeringen valde dock att inte utnyttja den möjligheten. Statsminister Katrín Jakobsdóttir ville i Fréttablaðið inte kommentera beslutet att godkänna försäljningen till en ny privat ägare.

Guðlaugur Þór Þórðarson - minister med ansvar för miljö, naturresurser och energi - uppger i ett pressmeddelande att regeringen har fått ett löfte från nya ägaren om att marken ska fridlysas. Regeringens mål att värna området kan därför nås utan att staten köper fastigheten.

Den nya ägaren kommer börja ta betalt av besökare. Entrépengen blir i form av en parkeringsavgift som ska vara "måttfull".

Det blir dock ingen avgift för att beskåda Fjaðrárgljúfur i sig. Den som tar sig till platsen genom att till exempel cykla eller vandra behöver alltså inte betala någon parkeringsavgift.

Vidare uppger departementet att intäkterna från parkeringsavgifterna ska gå till fortsatt uppbyggnad av området som syftar till att både värna och utveckla platsen.

Turismminister Lilja Alfreðsdóttir säger i Morgunblaðið att regeringen vill se ett blandat ägande av populära turistattraktioner. Det finns ett behov av att investera i den här typen av platser och hon ser det som positivt att det är privata intressen som är med om den utvecklingen.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Fjaðrárgljúfur.