torsdag 7 juli 2022

Islands turismminister står bakom fortsatt valfångst

Hittills har arton sillvalar skjutits under årets jakt. Och turismminister Lilja Alfreðsdóttir anser att Island ska fortsätta jaga val. Samma uppfattning har också Vilhjálmur Birgisson som är ordförande för det lokala fackförbundet. Men allt pekar på att valfångsten går med enorma förluster - trots att valfångstbolaget Hvalurs ägare och vd Kristján Loftsson hävdar motsatsen.

Sedan valfångstbåtarna Hvalur 8 och Hvalur 9 seglade ut från hamnen i Reykjavík den 22 juni har de återvänt till valfångststationen i Hvalfjörður med arton sillvalar. Djuren har skjutits ute till havs i Faxaflói omkring 180 sjömil från land - och ungefär arton timmars segling till Hvalfjörður.

Den hittills största sillvalen som skjutits var 21 meter och den minsta knappt 18 meter. I Hvalfjörður arbetar nu omkring 150 personer i skift med att ta hand om sillvalarna.

Jakten fortsätter att vara en stridsfråga. Tidigare har såväl fiskeminister Svandís Svavarsdóttir som statsminister Katrín Jakobsdóttir argumenterat för att inte utfärda nya fångstkvoter på val när de befintliga upphör 2023. Men de tillhör Gröna vänstern - och de två övriga regeringspartierna, Självständighetspartiet och Framstegspartiet, är för fortsatt jakt.

Turismminister Lilja Alfreðsdóttir är också vice ordförande för Framstegspartiet. Hon säger i Morgunblaðið att det i dag inte finns något som tyder på att många skulle bojkotta Island som resmål på grund av valfångsten:
"Den valfångst som vi bedriver baseras på Hafrannsóknastofnuns vetenskapliga rekommendationer. Det jagas från bestånd som är hållbara. ... Men om valfångsten skulle börja hota turistnäringens intressen, som är den näringsgren som skapar de största valutaintäkterna, då behöver vi sätta oss ner, fundera på saken och göra en intressebedömning av det."
Hon får medhåll av Vilhjálmur Birgisson, ordförande för den lokala fackföreningen Verkalýðsfélag Akraness. Han skriver i Vísir att valfångsten har stor betydelse för kommunerna i regionen och att skiftarbetet på valfångststationen är eftertraktat eftersom snittlönen förra jaktsäsongen 2018 låg på drygt 1 miljon isländska kronor i månaden:
"Jag minns när valfångst tilläts 2009 och turistnäringen vrålade som stuckna grisar och ansåg att detta skulle förstöra turistnäringen, men något annat har så sannerligen visat sig bli fallet. ... Huvudsaken är att vi utnyttjar våra marina naturresurser i enlighet med våra främsta experter som i det här fallet kommer från Hafrannsóknastofnun. Vi får inte låta några 'extremistgrupper' eller några särintressen i turistnäringen diktera för oss vilka intäktsskapande näringsgrenar som får bedrivas här i landet."
Inom turistindustrin är det många som reagerar negativt på att Lilja Alfreðsdóttir nu tar ställning för fortsatt valfångst trots att besöksnäringens intressen är hennes ansvar. Rannveig Grétarsdóttir, vd för valskådningsföretaget Elding, säger till RÚV att ministern inte kan ha en tydlig uppfattning om konsekvenserna av valfångsten:
"Liljas inställning är en överraskning och det är en besvikelse att hon inte står bakom branschen i detta. ... Det här är en fråga om attityder utomlands och landets image. Vi vet aldrig vilka som kommer och vilka som inte kommer som säger att de ska göra det."
Det enda bolaget som ägnar sig åt jakt på sillval i dag är Hvalur med vd:n och huvudägaren Kristján Loftsson. Själv hävdar han gärna att jakten är lönsam. Det finns dock inget som tyder på att det påståendet skulle vara sant.

En granskning som Stundin gjort av de senaste tio årens bokslut landar på en förlust på närmare 1,2 miljarder isländska kronor på själva valfångsten. Men det är en förlust som Hvalur har råd med. Under samma period tjänade nämligen bolaget 29,7 miljarder - intäkter som till största delen kommer från aktier i fiskeindustrin.

Kristján Loftsson vill i Stundin inte kommentera på vilket sätt valfångsten skulle vara lönsam eftersom det skulle innebära att han behövde förklara alltför många redovisningsdetaljer för reportern. Till RÚV upprepar han dock att jakten skulle ge ett överskott. Han avfärdar också de personer och grupper som vill stoppa valfångsten:
"Det här är bara affärer. De är naturligtvis emot det. Detta är ett gäng som är anti allt, de är emot allt. Det är inget konstigt att de är emot valfångst."
Kristján Loftsson hävdar också att debatten om valfångst är död. Själv räknar han enligt RÚV med att årets jakt ska ge intäkter på omkring 3,5 miljarder isländska kronor.

En opinionsmätning som Maskína utförde på uppdrag av Náttúruverndarsamtök Íslands visade enligt RÚV att två av tre islänningar ansåg att valfångsten skadade Islands rykte. Och det var fler som ville stoppa jakten på val än låta den fortsätta.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.