onsdag 6 juli 2022

Óx i Reykjavík blir Islands andra Michelinrestaurang

Óx i Reykjavík får för första gången en Michelinstjärna. Och samtidigt behåller Dill sin stjärnstatus och tilldelas dessutom en grön stjärna för hållbar gastronomi. Det är också första gången som Island har två restauranger med Michelinstjärnor. Ytterligare tre restauranger - två i Reykjavík och en i Grindavík - får utmärkelsen Bib Gourmand.

Óx på Laugavegur i Reykjavík har länge varit ett av Islands märkligaste matställen. I en anonym lokal välkomnas bara elva gäster. Besökarna sitter runt ett och samma bord och har hela tiden full uppsikt över vad kockarna gör.

Det finns ingen à la carte-meny och det finns ingen möjlighet att äta enskilda rätter. Det som alla matgäster serveras under tre timmar är en serie rätter ihopparade med viner till priset 42 900 isländska kronor per person.

Restaurangen öppnade 2018 och har närmast gjort anonymiteten till sitt signum. Óx har aldrig ägnat sig åt betald marknadsföring utan i stället litat på att ryktet skulle sprida sig ändå. Initiativtagaren Þráinn Freyr Vigfússon äger alltjämt restaurangen. Han var på plats på galan i Stavanger för att ta emot utmärkelsen ihop med köksmästaren Rún­ar Pier­re Heri­veaux.

Det är alltså första gången som Óx tilldelas en Michelinstjärna. Det är dock uppenbart att guiden länge haft ögonen på restaurangen. Den har i flera år utnämnts till Bib Gourmand - en utmärkelse för prisvärd och god matlagning.

Óx kommer att växa inom kort. Hittills har Óx funnits i lokaler bakom Sumac på Laugavegur 28. Där sitter gästerna runt ett L-format bord. Þráinn Freyr Vigfússon berättade tidigare i år i Morgunblaðið att han nu köpt en källarlokal på Laugavegur 55. Där får det plats sexton gäster runt ett U-format bord. Det ska också bli en bar.

Þráinn Freyr Vigfússon säger till Vísir att Óx alltid varit fullbokad men att utmärkelsen ändå gör det lättare att nå fler gäster. Direkt efter att det blivit känt att restaurangen tilldelats en stjärna fick Óx ett hundratal bokningar. Han säger i Morgunblaðið att han räknar med att antalet isländska restauranger som belönas med Michelinstjärnor kommer att öka.

Våren 2017 blev restaurangen Dill i Reykjavík historisk som den första på Island att tilldelas en Michelinstjärna. Men snart flyttade köksmästaren och grundaren Gunnar Karl Gíslason som starten på en lång rad förändringar inom personalen. Dill miste stjärnan 2019.

Året därpå hade Gunnar Karl Gíslason kommit tillbaka och nyöppnat Dill på Laugavegur i Reykjavík. I februari 2020 kom beskedet att restaurangen återvunnit sin stjärna i Michelinguiden.

Dill behåller sin stjärna - och tilldelas dessutom en grön stjärna för hållbar gastronomi, en utmärkelse för användning av lokala råvaror, åtgärder för att minska svinn och insatser för att minska klimatavtrycket.

Island har nu alltså för första gången två Michelinrestauranger. Det är ännu ingen isländsk restaurang som har tilldelats mer än en stjärna.

Ytterligare tre restauranger får utnämningen Bib Gourmand för prisvärd matlagning av hög kvalitet: Sumac och Matur og drykkur i Reykjavík samt Moss vid Blå lagunen i Grindavík. Þráinn Freyr Vigfússon är även ägare av Sumac där han är ansvarig för menyn ihop med Tómas Jóhannsson.

Gunnar Karl Gíslason öppnar inom kort en restaurang i Akureyri. Han beskriver den i Akureyri.net som "Dills lillasyster". Namnet blir North och platsen på bottenvåningen i Hótel Akureyri. Menyn kommer att utgå från råvaror från regionen. Köksmästare blir Rafn Svansson som tidigare arbetat på Dill.

Här kan du läsa mer om Dills Michelinstjärna.