fredag 1 juli 2022

Reykjavíks klassiska korvkiosk höjer priset igen

En varmkorv med allt på kostar nu 600 isländska kronor på Bæjarins beztu pylsur i Reykjavík. Priset har höjts med 50 kronor - och det är bara tio månader sedan den klassiska korvkiosken senast höjde priserna. Guðrún Björk Kristmundsdóttir, ägare och vd, säger i Fréttablaðið att skälet är de ständiga höjningarna från leverantörer och stigande löner.

Bæjarins beztu pylsur är ett av de äldsta företagen i centrala Reykjavík. Korvkiosken grundades redan 1937 och har sedan dess varit ett lika givet inslag i stadsbilden som ett självklart stopp för en billig lunch, ett snabbt mellanmål eller en bit nattmat på vägen hem. Med åren har den också blivit något av en turistattraktion.

Men Bæjarins beztu pylsur fungerar också som ett slags mätare på läget i den isländska ekonomin. Traditionellt har ägarna ganska sällan höjt priserna. Ofta har de legat still i flera år trots att kostnaderna har stigit.

De senaste åren har prishöjningarna kommit tätare. I november 2020 höjde Bæjarins beztu pylsur priset för en varmkorv med allting på - ein með öllu - från 470 till 500 isländska kronor. I juli förra året sattes priset till 550 kronor. Och nyligen höjdes det på nytt till 600 kronor.

Inom loppet av ett och ett halvt år har priset alltså stigit med 130 kronor. De senaste höjningarna har ledningen motiverat med stigande löner, höjda kostnader från leverantörer och plastskatt på engångsartiklar.

Även andra priser har blivit dyrare. I somras började Bæjarins beztu pylsur ta 300 kronor för en burk läsk jämfört med tidigare 270 kronor.

Ein með öllu - en varmkorv med de klassiska tillbehören senap, ketchup, remouladsås samt rå och stekt lök - kostar nu 600 kronor. Guðrún Björk Kristmundsdóttir, ägare och vd för Bæjarins beztu pylsur, säger i Fréttablaðið att prishöjningen är en konsekvens av stigande kostnader för företaget:
"Prishöjningarna beror naturligtvis på de enorma kostnadsökningar som det har varit på sistone liksom lönehöjningar. Alla varor har stigit över hela linjen och har varit på väg uppåt sedan före årsskiftet. Vi går bara i samma spår som andra."
Bæjarins beztu pylsur finns i dag på fyra platser i Reykjavíkområdet. Islands billigaste varmkorv finns som tidigare på Ikeas varuhus i Garðabær. Även där har den dock blivit dyrare. Nu kostar en korv 195 kronor - och för 295 kronor går det att få en varmkorv och en läsk. Samma meny på Bæjarins beztu pylsur går alltså på 900 kronor.

Här kan du läsa mer om priserna på Bæjarins beztu pylsur.