måndag 18 juli 2022

Slog döttrar när de var ute för länge - döms till fängelse

När mannens döttrar var ute för länge eller svarade fel på matteläxor slog han dem med sin livrem, skor eller galgar. Han lät dem sitta i en ring med bara fötter för att han skulle kunna träffa fotsulorna. Och när de blev slagna i sängen och försökte skydda sig med täcket slet han det ifrån dem. Nu döms mannen till arton månaders fängelse.

Under 2021 kopplades myndigheterna in i en utredning mot en familj bosatt i huvudstadsregionen. De hade då fått veta att mannen misshandlade dem systematiskt - och att kvinnan på olika sätt var delaktig i våldet mot de fyra döttrarna.

I samtal med myndigheterna vittnade döttrarna om att mannen misshandlade dem upp till fyra gånger i veckan. Han använde bland annat sin livrem, skor och galgar för att slå dem.

Misshandeln var systematisk. Han tvingade ibland döttrarna att sitta i en ring. Samtidigt som han beskyllde dem för att ha varit ute för länge slog han dem med skor på deras bara fotsulor.

Andra tillfällen fick de sitta på sängen medan mannen slog dem gång på gång. Om de försökte skydda sig genom att dra täcket över sig slet han det av dem och fortsatte att slå dem.

Döttrarna såg på olika sätt på misshandeln. En av dem sade till myndigheterna att föräldrar hade rätt att aga sina barn om de inte skötte sig. De hade också rätt att vara arga på barnen. Därför tyckte hon inte att våldet var något stort problem.

Kvinnan ansåg inte att det rörde sig om misshandel. Mannen hade ofta suttit med barnen och lärt dem matematik. Om de svarade fel på sådant som de hade i läxa slog han dem med sina skor. I ett sådant sammanhang tyckte hon att det var naturligt att han skällde ut dem och tog till våld eftersom syftet var att uppfostra dem.

Mannen förnekade i polisförhör att han skulle ha slagit döttrarna. Om de var olydiga tvingade han dem att läsa Koranen. I vissa situationer ska de dessutom ha fått betalt för att läsa Koranen.

Mannen döms nu av Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður till arton månaders fängelse. Kvinnan får sex månaders villkorlig dom. Om hon inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper hon att avtjäna fängelsestraffet. De ska också betala skadestånd till döttrarna.

Paret skilde sig under 2020. De flydde till Island sedan släktingar tänt eld på deras hus 2016. Skälet var att mannen då berättat att han var homosexuell. Paret fick uppehållstillstånd på Island 2019 eftersom de riskerade förföljelse i sitt hemland.

Här kan du läsa domen i sin helhet.