tisdag 12 juli 2022

Tre av tio islänningar säger att de tror på alver

En majoritet av islänningarna tror inte på alver. Men forna dagars folktro tycks ändå ha en stark förankring hos många. Tre av tio säger nämligen att de tror att alver existerar. Det är betydligt fler kvinnor, boende på landsbygden och äldre islänningar som tror på alver. Det visar en undersökning utförd av Prósent på uppdrag av Fréttablaðið.

Sedan 1998 har Kristinn Jónasson varit kommunchef i Snæfellsbær på Snæfellsnes. När Självständighetspartiet segrade i vårens kommunalval innebar det att han kunde räkna med ytterligare fyra år på posten. Om han fullföljer hela mandatperioden har han haft uppdraget i 28 år - vilket gör honom till en av de mest långlivade kommuncheferna i landet.

Nyligen var Kristinn Jónasson inblandad i en mindre olyckshändelse. På parkeringen utanför kommunkontoret i Hellissandur körde han på en liten grästäckt lavaklippa. Han berättar i Morgunblaðið att han inte vände sig till försäkringsbolaget för att få ersättning för reparationskostnaderna. Skälet var vilka som sägs bo i klippan:
"Jag tog smällen för skadorna själv. Jag tyckte helt enkelt inte att det var möjligt att skicka in en rapport till försäkringsbolaget och blanda in alver och huldrefolk i beskrivningen av händelseförloppet."
Kommunkontoret på Klettsbúð byggdes på 1980-talet och var länge Landsbankis kontor i Hellissandur. När parkeringsplatsen anlades fick klippartiet vara kvar - trots att det utgjorde en olycksrisk. Anledningen var att somliga trodde att det skulle medföra andra risker att ta bort lavablocket.

Kristinn Jónasson säger i Morgunblaðið att just den här klippan enligt ortsborna är ett känt tillhåll för övernaturliga väsen. Och den som stör deras ro och deras boplats kan själv räkna med att utsättas för motsvarande konsekvenser.

Den här typen av platser som är omgivna av legender om alver och andra övernaturliga varelser finns i hela landet. Det är alltjämt också en folktro som har stor spridning.

Hela 31 procent svarar enligt Fréttablaðið att de tror på alver medan 57 procent uppger att de inte gör det. Ytterligare 11 procent säger att de inte vet medan 1 procent inte vill besvara frågan.

När liknande frågor ställts av opinionsinstitut på senare år har resultatet varit ungefär likadant. Det finns också mönster som går igen i den här undersökningen.

Tron på alver är betydligt starkare bland kvinnor än bland män. Hela 44 procent av kvinnorna men bara 27 procent av männen säger att de tror på alver. Tron är dessutom mer utbredd på landsbygden och bland personer i medelåldern och uppåt.

Här kan du läsa mer om tron på alver på Island.