onsdag 31 augusti 2022

Bara misstankar om mord kan ligga bakom uppgrävd kropp

Misstankar om mord är den enda tänkbara förklaringen till att polisen nyligen grävde upp en grav i Västfjordarna. I graven fanns kvarlevorna av Kristinn Haukur Jóhannesson, en 19-åring som dog i september 1973. Då förklarades dödsfallet som en bilolycka. Men händelsen har omgivits av rykten - och nu kan polisen ha ny information om fallet.

I Västfjordarna pågår just nu en unik polisutredning. Nyligen fick polisen tillstånd av domstol att gräva upp 19-årige Kristinn Haukur Jóhannessons grav. Innan polisen vände sig till domstolen hade de samråd med mannens anhöriga. Nu ska kvarlevorna undersökas med modern teknik.

Kristinn Haukur Jóhannesson dog tidigt på morgonen den 23 september 1973. Han hade då varit på dans i Hnífsdalur och på efterfest i Ísafjörður. Tillsammans med fyra kvinnor fick han skjuts av en taxichaufför.

Efter att ha lämnat av två av kvinnorna i Ísafjörður och en i Bolungarvík vände de tre kvarvarande i bilen - Kristinn Haukur Jóhannesson, taxichauffören och en 21-årig kvinna - tillbaka mot Ísafjörður. Vid Óshlíð ska ett av bilens hjul ha låst sig och chauffören tappade kontrollen över fordonet. Bilen störtade nedför branten mot stranden.

Ingen av de tre i bilen använde bilbälte. Chauffören och kvinnan klarade sig ändå utan några större skråmor. Men 19-åringen ska ha kastats ur baksätet och landat på branten. När de två överlevande sökte efter honom hittade de honom inte. De gick in till Hnífsdalur för att larma polisen.

Händelsen avskrevs som en olycka. Men den blev snart föremål för rykten. I den här delen av Västfjordarna är det många som genom åren har spekulerat om att 19-åringens död inte alls var en olycka. Ryktena gör gällande att han ska ha varit död och kastats nedför branten. Därefter ska bilen ha knuffats nedför branten för att kunna iscensätta en olycka.

Sindri M. Stephensen, docent i juridik vid Háskólinn í Reykjavík, säger till RÚV att beslutet att gräva upp graven är unikt. Och om den nya utredningen skulle leda fram till en rättsprocess vore även det unikt - även om ingen ännu har delgivits misstanke om brott:
"Det här är ett unikt fall. ... Det skulle bli historiskt i isländsk rättshistoria."
Jón Þór Ólason är lektor i straffrätt vid Háskóli Íslands. Han säger till DV att det enda skälet till att polisen har inlett en utredning är att det finns misstankar om att Kristinn Haukur Jóhannesson blivit mördad. Polisen utreder inte brott som är preskriberade - och av de brottsrubriceringar som inte är preskriberade är det bara mord som kan vara aktuellt i det här fallet:
"De brott som inte blir preskriberade är de som gäller livstids fängelse. Det är mord, uppror mot isländska staten och det kan vara brandbrott."
Taxichauffören är nu 86 år gammal och bosatt i Ísafjörður. Han säger till DV att polis eller åklagare hittills inte har kontaktat honom om utredningen. Han är mycket kritisk till beslutet att gräva upp graven och anser att det är befängt att misstänka att något brott skulle ligga bakom Kristinn Haukur Jóhannessons död:
"Det här är dumheter från A till Ö. Inget annat."
Kvinnan som var med i bilen är nu 70 år och bosatt i Kópavogur. Hon har hittills inte uttalat sig om utredningen.

En som tidigare var bosatt i Västfjordarna berättar i DV att det förekom en hel del rykten om händelsen. Många ska också ha trott att olyckan inte kan ha gått till på det sätt som taxichauffören och kvinnan hävdade. Bilen ska ha tumlat 30 meter nedför branten och landat på den steniga stranden. Ändå var rutorna och backspeglarna hela - något som en bilskadeexpert beskriver som anmärkningsvärt.

Stundin arbetar tillsammans med anhöriga till Kristinn Haukur Jóhannesson på en dokumentär om händelsen. I en artikel pekar tidningen på en rad motstridiga uppgifter. Vid det första förhöret ska chauffören ha sagt att han höll en hastighet på 60 kilometer i timmen men i det andra 40 kilometer i timmen - där det senare var den tillåtna hastigheten.

Det ska också finnas oklarheter om timmarna före olyckan. En av de kvinnor som ska ha varit med till Bolungarvík uppger till exempel i Stundin att hon inte varit med i bilen.

Valdimar Lúðvík Gíslason körde taxi i den här delen av Västfjordarna vid samma tid och är bosatt i Bolungarvík. Han beskriver i DV sin i dag 86-årige kollega som förebildlig i yrket. Han säger att han blev så förvånad att han inte visste vad han skulle säga när han fick höra om polisens nya utredning. Och han är mycket kritisk till polisens agerande:
"Det här är ett karaktärsmord på en äldre man. Jag fick halvt om halvt en chock när jag först hörde detta. Jag tycker att det är ett sådant slag under bältet att öppna ett så allvarligt fall utan några förutsättningar och med inga direkta misstankar. Jag tycker att det är helt osannolikt."
Valdimar Lúðvík Gíslason har aldrig trott att olyckan skulle ha gått till på något annat sätt än som den beskrivits av bland annat taxichauffören. Han säger sig heller aldrig ha hört att någon skulle ha tvivlat på bilden av händelseförloppet.

Hittills har polis eller åklagare inte kommenterat utredningen utöver ett inlägg på Facebook. Beslutet från Héraðsdómur Vestfjarða att tillåta att Kristinn Haukur Jóhannessons kvarlevor grävs upp har inte lämnats ut. Det har heller inte den förundersökning som gjordes direkt efter olyckan 1973.

Här kan du läsa mer om dödsfallet vid Óshlíð 1973.