onsdag 10 augusti 2022

Barn under tolv år förbjuds besöka utbrottet i Meradalir

För tredje dagen i följd var vulkanutbrottet i Meradalir stängt för besökare. Och när platsen på nytt öppnas är det förbjudet att ta med barn som är under tolv år. Skälet är att räddningstjänsten de senaste dagarna har behövt undsätta turistande föräldrar som inte längre orkat bära barnen när de själva inte kunnat gå längre. Den som bryter mot förbudet att besöka Meradalir kan bötfällas av polisen.

För en vecka sedan började ett nytt vulkanutbrott i Meradalir nordost om Grindavík. Det är det andra utbrottet på Reykjanes inom loppet av ett år - och åtskilliga experter tror att regionen nu för första gången sedan 1200-talet är på väg in i en period av omfattande vulkanisk aktivitet.

I dagsläget finns inget som tyder på att utbrottet i Meradalir skulle vara på väg att upphöra. Under gårdagens möte med Almannavarnirs vetenskapliga råd var en av slutsatserna att utbrottet troligen kan bli ganska långvarigt. Almannavarnir uppger på Facebook att aktiviteten i Meradalir fortsätter att vara stabil.

Ett jordskalv med en magnitud på 3 inträffade klockan 11.43 i går. Skalvet hade sitt epicentrum nära Kleifarvatn och var det kraftigaste i regionen på två dygn.

Myndigheterna valde i går morse att hålla området stängt för besökare för tredje dagen i följd. Skälet var återigen dåligt väder med kraftigt regn, hårda vindar och begränsad sikt.

Ett beslut om att åter tillåta besökare till Meradalir tas i dag klockan 8.30 lokal tid.

Under tisdagen var det färre turister som trotsade myndigheternas förbud att besöka området. Polisen har möjlighet att bötfälla personer som nonchalerar förbudet men har hittills valt att inte utfärda böter.

Barn under tolv år kommer däremot inte att få besöka Meradalir. Sällskap där barn under tolv ingår kommer inte att släppas in på vandringsleden mot utbrottet. Skälet är att vandringen är mycket krävande.

De senaste dagarna har räddningstjänsten vid flera tillfällen undsatt föräldrar som inte längre orkat bära sina barn. I vissa fall har barnen inledningsvis gått själva men blivit för trötta för att fortsätta. Föräldrarna tycks heller inte ha insett att det är en vandring på femton kilometer i bitvis stenig och brant terräng.

Polisen på Suðurnes uppger att beslutet är taget med barnens bästa i åtanke. Många föräldrar har varit dåligt förberedda och har inte hörsammat tidigare uppmaningar om att inte ta med små barn till Meradalir. Problemet har främst gällt utländska turister som inte haft möjlighet att ordna barnvakt.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.

Foto: Veðurstofa Íslands